Училището – зона за филантропия

През 2014 ПГМЕЕ гр. Бургас беше избрано и включено да работи по проект “Училището – зона за филантропия”, към Националния алианс за работа с доброволци (НАРД).

Основната цел на проекта е мотивиране и оказване на подкрепа на училищните общности да развиват филантропия у младите хора,чрез развиването на благотворителни активности – доброволчество, дарителство и помощ, като най – ефективни форми на дългосрочна форма на ангажираност за решаване на надлежащи обществени проблеми.

Във връзка с изпълнение на целта на 29 и 30 юни бяха обучени двама педагози от ПГМЕЕ в умения за организиране и популяризиране  на активности с млади хора.

Единадесет младежи от гимназията се включиха в програмата.

Обучението на младежките лидери се проведе на 8 и 9 ноември в град Ст. Загора, където те бяха запознати с ключови понятия във филантропията, права и отговорности на доброволеца, ползи, трудности и конкретни стъпки за събиране на информация и избора на кауза,  промотиране и въвличане на съмишленици, организиране на училищни кампании и инициативи в подкрепа на обществото.

Участието в проекта дава възможност на училището да стане носител на знака  “Училище – зона за филантропия”, което ще повиши репутцията на гимназията на национално равнище.

Учениците с развити умения за ефективно общуване и лидерство ще имат възможност за изява и реализация.