Състезание „Моята професия”

На 27.04.2015г. от 13.30 до 16.30ч. в учебните работилници на ПГМЕЕ – гр. Бургас се проведе състезание „Моята професия” в две направления:

  • направление „Електроника и електротехника“;
  • направление „Промишлена естетика и дизайн“.

В състезанието по направление „Електроника и електротехника“, което се проведе в учебна работилница ЕК2 участваха 4 отбора. Жури беше  комисия с членове: г-жа инж. Албена Колева, инж. Иванка Плукчиева и инж. Костадин Терзиев. Състезанието премина в 2 кръга:

  • теоретичен – участниците от различните отбори отговаряха на теоретични въпроси от областите електроника, електротехника и компютърни мрежи, като за верен отговор съответния отбор получаваше 2т., а при грешен отговор- 0т. В първи кръг поведоха участниците на отбор 4 ;
  • практически – състоеше се в изработване на ел. схема – запояване, оживяване и замерване – 50 мин. Докато единият член на отбора изработваше схемата, вторият член на отбора свързваше схеми по задание на постояннотоков ел. двигател, постояннотоков генератор и трансформатор в лаборатория №3. Пред погледа на инж. Албена Колева и инж. Янаки Томов учениците избраха измервателни апарати, свързаха схемата, направиха измервания на електрическите величини и пуснаха електрическите двигатели, като осъществиха и регулиране на скоростта им.

Пръв с практическата задача се справи ученикът Здравко Върбанов от отбор 1. Втори беше Живко Жеков от отбор 4. Критериите за оценка бяха следните – за 1-ви предал 3т. ; следващи критерии бяха  прецизността при изработка на ел. схемата; точност- правилност при изпълнение; организация на работното място и до четири точки бонус.

В състезанието участваше ученикът Неделчо Петров Неделчев от 8 е клас в един отбор с баща си Петър Неделчев- бивш възпитаник на Механотехникума- специалност „Топла обработка”.

До излизане на резултатите участниците,  учители, ученици и гости присъстваха на демонстрация на регулировка геометрията на преден мост на автомобил ; бордова диагностика на системите по автомобила  направена от инж. Иван Манов и демонстрация на електронна  запалителна уредба, преобразувана в класическа акумулаторна  запалителна уредба, направена от инж. Иван Георгиев.

В състезанието по направление „Промишлена естетика и дизайн“, което се проведе в работилница заваръчно отделение,  участваха  също 4 отбора. Жури беше  комисия с членове: инж. Иванка Иванова, инж. Милена Даскалова, инж. Райчо Богданов и инж. Марияна Бакърджиева. Състезанието премина в 2 кръга:

  • теоретичен – участниците от различните отбори отговаряха на теоретични въпроси под формата на кръстословица, като за верен отговор съответния отбор получаваше 1т;
  • практически –изработване на детайл по зададен чертеж.

В  работилница заваръчно отделение  бе направена изложба на детайли, изработени от  специалност ПЕД по време на учебна практика.

Резултатите от състезанието по направление „Електроника и електротехника“ са:

1-во място – 4-ти отбор, представляван от участниците Живко Живков Жеков и Тодор Живков Иванов;

2-ро място – 1-ви отбор, представляван от участниците Здравко Живков Върбанов и Тихомир Александров Стойчев;

3-то място – 2-ри отбор, представляван от участниците Станимира Стефкова Кирчева и Минчо Димов Гърдевски;

4-то място –  3-ти отбор –  Кристиян Георгиев Владимиров и Неделчо Петров Неделчев.

Резултатите от състезанието по направление „Промишлена естетика и дизайн“ са:

  • 1-во място – 4-ти отбор, представляван от участниците Милен Михалов Костадинов и Мира Стоянова Тонева;
  • 2-ро място – 1-ви отбор, представляван от участниците Пеньо Георгиев Шопов и Франц Красимиров Францов;
  • 3-то място – 2-ри отбор, представляван от участниците Стоян Каменов Георгиев и Христо Иванов Пеев;
  • 4-то място – 3-ти отбор –  Тодор Михайлов Костадинов и Атанас Стоянов Тонев.

Отборите бяха наградени от директора на ПГМЕЕ – инж. Роза Желева, а наградите за всеки участник от отбора бяха : грамота за участие,карта памет за телефон и ръководство за обучение по Аutocad,  издадено от ПГМЕЕ. Г-жа Желева изказа благодарности на всички, уважили празника, на всички участници, на учителите за техните резултати от съвместната работа. Тя с радост заяви: „ Гордеем се с нашите ученици и учители, продължаваме пътя, поет от Г-н Шишманов”.

Възможност да изкажат поздравление по случай 90 – годишнината на механото имаха старши експерт по професионално образование г-жа инж. Нина Цанкова, бивши възпитаници на техникума, бивши колеги и дългогодишният бивш директор на ПГМЕЕ инж. Димитър Шишманов, който с вълнение заяви: „Най-хубавите години в живота ми са тези, прекарани в техникума!”.