Участвайте в най-големия хакатон в света NASA International Space Apps Challenge

На 23-24 април 2016 България ще участва за четвърта поредна година в NASA International Space Apps Challenge. Състезанието е най-големият хакатон в света, който има за цел разработване на технологични решения с отворен код. Инициативата дава възможност на хората от всички континенти да си сътрудничат и да допринесат за решаването на глобални проблеми, които засягат живота на планетата Земя и Космоса.

Състезанието се провежда ежегодно от 2012 г. в рамките на 48 часа по едно и също време в целия свят. В Space Apps Challenge могат да участват екипи от всички възрасти и професионална подготовка. Това е уникална инициатива, която поощрява международното сътрудничество, разработването на технологичните иновации, използването на отворени данни и споделянето на ново знание. Всеки екип решава каква технология да използва при разработването на проектите.

Състезанието се провежда в три кръга като може да се участва и виртуално.

Още през 2013 г. постиженията за България са изключителни. Българските  екипи разработват 24 проекта от общо 770  разработени в света, като участват 9174 участници. Проекта ChicksBook е класиран като най-добър в света в категорията People`s choice, както и проекта GhOST, който е класиран от НАСА сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. През 2014 г. са разработени 671 проекта, от които 31 проекта са на български екипи. Тогава България постига отново успех. Проектът Leaf Zone на български екип е класиран сред най-добрите пет в категорията Best Use of Data.

През 2015 г. българските постижения са повече от впечатляващи. В света са разработени 949 проекта от 13861 участници, от които 31 са проектите на български екипи. Сред най-добрите 30 проекта в света, три са от България. На глобалните финали проекта Valkyrie е класиран от НАСА за финалист в категорията Best Use оf Hardware, Rain-of-Fire е класиран сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. Robo-Fabric е класиран сред най-добрите 15 в света в категорията People`s Choice, който след гласуване от публиката на последният кръг, достига в топ пет.

Екипите могат да изберат да разработват технологичен проект по едно или повече от зададените от НАСА предизвикателства  (challenges), които 2016 ще попадат в една от областите: Aeronautics, International Space Station, Solar System & Beyond, Technology, Earth и the Journey to Mars.

Предизвикателствата ще бъдат публикувани през март 2016 г., тогава ще започне и регистрацията за участие.

За успеха на проектите голямо значение има иновативността на идеите, подходът на разработване на решението, използваните технологии, доколко отговарят на зададените предизвикателства, но и как екипите защитават проектите си пред локалното жури. Проектите могат да са на концептуално ниво, на ниво прототип или готово технологично решение за пазарна реализация.

В състезанието NASA Space Apps Challenge може да се участва индивидуално или в екип, да се разработват решения по повече от едно предизвикателство, могат да участват екипи от всички възрасти и да се използват многообразие от технологии.

Българските екипи ще се състезават в София – Интер Експо Център, в Бургас – Професионалната Гимназия по Механоелектротехника и Електроника и в Пловдив – Висшето училище по сигурност и икономика, както и виртуално от всяка една точка в страната. Очакванията от българските екипите ще са още по-високи.

Повече информация на  https://2016.spaceappschallenge.org/, сайта за България http://spaceappschallengebulgaria.eu/, както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/NASA-International-Space-Apps-Challenge-Bulgaria