2 юни ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

В историята на всеки народ има имена, които остават да живеят през вековете, имена легенди.
  Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, Тодор Каблешков и плеада други борци за правда и народна свобода.Всеки българин е скътал в сърцето си едно място за тях. А безсмъртното им дело е вдъхновение и светъл приимер за поколенията.
   Призивът на Раковски “Ствайте, братя, на оръжие, мало и голямо, за нашата мила свобода и независимост ” става основа на Кървавото писмо на Каблешков.
    “Свободата съдържа в себе си всичко, щото е най- истински полезно, всичко щото е най-истински славно, всичко щото е най-истински свято” писа Каравелов . А Левски издигна идеала за свободата до най високия и връх ” народното управление”, ” една свята и чиста република”.
    Писмата и статиите останали, от нашите големи родолюбци и възрожденци се нареждат между златните страници на българската литература.Те трябва да се знаят от всички българи, защото ни показват кристално чистите образи на тези, които с перо и оръжие се бориха за най-святото на българския народ НЕЗАВИСИМОСТТА.
   Те ни показват духът на българския народ – един малък, но смел народ, който бе готов да приеме смъртта, за да възтържествува свободата.