ИЗБОРЪТ ЗА КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ

НА 27.06.2017г. в ПГМЕЕ се проведе финалният етап от проекта “Изборът за качествен живот”, иницииран от община Бургас. Заедно с координатора на проекта – инж. Роза Желева, експертите – Д.Русева и Д.Илиева, класните ръководители – Г.Петрова, П.Канева и М.Ценова, икономическия секретар при ПГМЕЕ – Я.Стоянова, 122-ма осмокласници преминаха през интерактивно обучение за правилно хранене и физическа активност.
Целта на обучението бе изграждане на лични модели за здравословен начин на живот и устойчиво развитие.
Проектът премина през 7 етапа:
1-ви и 2-ри етап – запознаване на учениците чрез презентации в час на класа по темите: ”Нездравословни храни и консерванти“ и “Здравословно хранене-нутриенти и фитонутриенти”.
3-ти етап – спортно състезание-щафета “Физическа активност за добро здраве”.
4-ти етап –  изготвяне на лични модели за здравословно хранене 5-ти и 6-ти етап – изготвяне на рисунки , постери, таблици,информационни табла на тема “Здравословно хранене” и изложба,озаглавена “Новото мислене за храненето”.
7-ми етап-викторина на тема “Моята ценностна система за здравословно хранене”.
Последният етап,състоял се на 27.06. протече в четири кръга,в които сформирани отбори от 8-ми клас демонстрираха наученото за здравословните и вредните храни.
Всеки от състезателните кръгове беше с различна тематика: общи сведения за нутриенти и фитонутриенти,видове фитонутриенти,вредни хранителни добавки,полезни хранителни добавки.
Като всяко състезание,имаше и безкомпромисно жури,което проследи всички изяви и даде своите оценки.
Проведоха се и игри с публиката на здравословна тематика.
След 3-ти състезателен кръг бяха обявени и наградени победителите от различните етапи.От спортното съревнование 1-во място завоюваха 8-г клас,следвани от 8-з, 8-ж, 8-и клас.
За най-добри индивидуални модели за хранене бяха отличени : 1-во място- Христо Стойков (8-и клас),следван от Стоян Владимиров и Денис Димов от  8-з клас.
Престижното 1-во място в надпреварата за изработване на табла и модели завоюваха учениците от 8-ж клас за модел на хранителна пирамида.Второто място завоюваха учениците от 8-и клас,а трето и четвърто място заеха 8-з и 8-г клас.
След оспорваното състезание – викторина, в което учениците демонстрираха завидни теоретични познания, журито отсъди:
Първо място – 8 З клас, следвани от 8 И кл., 8 Ж кл. и 8 Г кл.
Имаше грамоти и здравословни награди за всички участници, които споделиха своето ново мислене за храненето и здравословния начин на живот.