Shell Eco-Marathon – състезание за енергийна ефективност на пътя

Shell Eco-Marathon е състезание за енергийна ефективност на пътя, в което участват ученици и студенти от цял свят. Целта на участниците е да се  проектират, конструират и състезават с най-енергийно ефективните автомобили, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия.     
 От своето създаване насам състезанието поощрява студенти и ученици на възраст между 16 и 25 години да развиват допълнително своите интереси в сферата на науката, технологиите и инженерството. Целта е по този начин да се демонстрира потенциала за реализиране на високи нива на ефективност на пътя чрез влагане на нови технологии и иновации.

Участниците участват в две категории:

  • Прототипи: футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност
  • Градски тип: сходни с конвенционалните автомобили

Автомобилите се задвижват с един от следните видове източници на енергия:

  • Двигатели с вътрешно горене: бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ (GTL) и компресиран природен газ (CNG)
  • Електрическа мобилност: водород и електрическа батерия (с възможност за добавяне на соларен панел)

Всички екипи минават стриктна техническа инспекция на място, с оглед осигуряване на безопасността. Техническият екип извършва изключително детайлна оценка, на размерите на автомобилите и тяхната безопасност.

     От няколко години  България също участва със свои отбори в европейското издание на Shell Eco-marathon. Родните отбори достойно представят страната ни в състезанието за интелигентна мобилност.През периода 22-24 септември 2017г в надпреварата на пистата в Истанбул, се включиха 28 отбори от цяла Европа,а България се представи от отборите на Русенски университет „Ангел Кънчев” и Технически университет-София ,като техни гости бяха представители на  училища и университети от гр.Бургас с идеята за създаване на  собствени отбори и участие в следващото издание на маратона през 2018г.  

ПГ по Механоелектротехника и Електроника, бе представлявана от инж.Красимир Кънчев , ПГ по Транспорт-инж.Ирина Пенкова, Университет ‘Проф.д-р Асен Златаров’-  гл.ас д-р Ивайло Беловски, Бургаски Свободен Университет-доц.Виктор Илиев

Организацията на събитието премина на изключително високо ниво с любезното съдействие на община Бургас, Shell-България и Shell-Турция.