Отбелязване на Световната седмица на парите в ПГМЕЕ

В периода от 12.03-16.03.2018 г. се отбелязва Световната седмица на парите. ПГМЕЕ отбелязва тази седмица с различни  инициативи, проведени под основната тема „Въпросите за парите са важни“.
Активно участват  учениците от клуб “Финансова лаборатория – Афлафин“ и тези от 8 б, 8 з, 10-те и 11-те класове.

Инициативите са свързани с представяне на презентации  за управление на личните финанси, използване на Интернет за генериране на доходи и др. теми, свързани с въпросите за парите.  Други прояви са подготвени есета по темата, клипове, селфита , показаващи отношението към парите, както и  игра- кутия“ Гласувай с парите си“в която всеки желаещ ученик и учител може да покаже как би използвал определена сума пари – за пряко потребление, за спестяване или за инвестиция.  
Ще бъде представено и лично творчество в областта на изкуството – скулптура „Златният телец“.

Един важен аспект на тази култура и един от фундаментите на темата  за това, защо въпросите за парите са важни, е  на темата за данъците, отношението на гражданите към тях и тяхното планиране и управление като част от семейните и личните финанси. В тази  връзка на  13.03.18 представител на НАП – Бургас ще покаже презентация за данъците и ролята им в личния и обществен живот на подрастващите с последваща дискусия „Влез в час с данъците“

На 15.03.2018г., под егидата на международната програма „Афлатун” и централата в Холандия, ще се осъществи  online  Skype  връзка – разговор с ученици от друга държава, с които да се обменят мнения за използването на парите и отношението към тях .

Въпросите за парите са важни, защото младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си.

Изключително важно е подрастващите е да  проявяват и изявяват своята икономическа и финансова грамотност, за да могат да  управляват настоящите и бъдещите си проекти и да подобряват  финансовата си култура.