Художествено – творческа програма по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство

На 08.03.2018 , в ПГМЕЕ чрез художествено – творческа програма се проведе честване по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство. Учениците от 8-те класове под ръководството на учителката по история Дарина Фильовска представиха една репродукция на национално – освободителните борби на българите  от: “Бащата” на организираната революция Георги Раковски през идеолози като Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев до Освободителната Руско – Турска война и героизма на българските опълченци. Не бяха забравени четническите войводи: Хаджи Димитър и Стефан Караджа и героизма на въстаналите Априлци. Програмата беше подкрепена с презентация за революционерите отдали живота си за свободата. Ученици рецитираха стихове, звучаха Възрожденски песни по стихове на Добри Чинтулов и Иван Вазов.

Ученици от 12-ти класове под ръководството на учителя по история Светозар Люцканов пресъздадоха под формата на пиеса  учредяването на Ловешкия  революционен комитет начело с Васил Левски.

Участниците напомниха на всички присъстващи на какво са били готови нашите деди за извоюването на свободата, давайки пример чрез  своята жертвоготовност в името на народа, в името на бъдещите поколения – в името на самите нас.

На тържеството присъстваха ръководството на гимназията, учители, ученици от ПГМЕЕ. По случай празника приветствие към възпитаниците на гимназията произнесе инж.Роза Желева и награди участниците в програмата.