„Операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя, се провежда по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на акцията е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на Европа.”

„Нито един загинал човек по пътищата на Европа” – нима учениците от Механото могат да контролират това? Да, оказа се, че с включването ни в инициативата EDWARD на 19 септември, възпитаниците на ПГМЕЕ-Бургас повлияха на себе си, на свои съученици, на граждани на Бургас по отношение на тази ненужна човешка загуба – жертвите на пътя. Всичко това се случи с:

  1. Изготвените от двете иновативни паралелки (8 З и 9 Б клас) Карта на велоалеите в районите на живеене на учениците, Карта за безопасно преминаване (пешеходни пътеки и подлези) в района на нашето училище, Карта-навигатор „Как да стигнем до училище с градския транспорт”. Напътствия в изпълнението учениците получаваха от г-жа Татяна Ботева, г-жа Тодорка Стайкова и г-н Марчо Водев.
  2. Макета с основните правила за безопасност, изготвен с помощта на г-н Данаил Николов.
  3. „Помощници на пътя” – учениците от 10 Г и 10 Д клас под ръководството на г-н Пламен Петров дежуряха на няколко пешеходни пътеки и оказваха помощ при пресичането на възрастни хора и малки деца. През това време г-н Петров успя да запознае учениците с допълнителните условия, свързани с пътната безопасност.

В края на деня, удовлетворени от дейността си, нашите ученици и ние си обещахме да бъдем по-предпазливи, по-отговорни, да помагаме, да поучаваме, и да не се спираме по пътя към общата ни цел за ДЕН БЕЗ НИТО ЕДИН ЗАГИНАЛ ЧОВЕК ПО ПЪТИЩАТА НА ЕВРОПА.