Различни ученици с общ интерес в Кипър – мобилност по проект NEW PATHS IN MATH

Различни ученици с общ интерес – математиката, различни учители с обща цел – иновации в изучаването на математика, различни места с обща работа – проекта NEW PATHS IN MATH.

В търсене и споделяне на нови иновативни методи в преподаването и изучаването на математика в професионалните училища премина поредната мобилност в Лимасол, Кипър. Представянето на учениците този път беше много натоварващо – те трябваше да демонстрират наученото от тях с два нови продукта Prezi (за изготвяне на презентационни материали) и GeoGebra (математически графичен софтуер). Освен отлично подготвената и представена презентация за Деня на математиката в ПГМЕЕ, Стоян Грозев (X З), Веселин Чочоров (XI И) и Георги Керчев (XII З) впечатлиха и респектираха ученици и учители с техния импровизиран урок за „Решаване на логаритмични уравнения и неравенства с GeoGebra”. Компилацията на високи математически познания и умения за комуникация на английски език е това, което донесе на нашите ученици оценката Perfect.

Подготовката за всяка мобилност е натоварваща, но това което получаваме в отплата – нови знания, нови срещи с нови хора на нови места, друга култура с други разбирания в друг свят – е огромно богатство, което няма как да изгубим и тогава разбираш, че всичко си е струвало” – бяха размислите на Георги, които осмислиха и нашия труд – на учителите, които подготвят учениците и са неизменно до тях мислено или физически.

Не можем да забравим и споделеното от Стоян: „Госпожо, сега осъзнавам как по един необичаен начин научих толкова много за логаритмите (без даже да съм чувал още за тях в часовете), за компютърни продукти (които не съм използвал досега), за комплексните числа и тригонометрията (това ще го учим ли някога?!?), за статистиката … Но и за хората научих много, за историята на Кипър, за единствената в света разделена столица … За емоциите, госпожо, колко спонтанно може да те залеят и да се редуват без да спазват закономерност или времетраене, а ти да си силен и да ги овладееш… И за себе си научих … че мога… че искам …че участието ми в този проект е шанс да бъда повече.

А Веселин (той не е много по приказките): ”На четвъртия и петия ден (когато всички представяхме дейностите с GeoGebra) честно казано научих много за различни области на математиката. И навсякъде, където бяхме, и с хората, с които бяхме, много се забавлявахме. Някоя година ще се върна в Кипър … е може би на една почивка.”. И въпреки, че не е много обяснителен, Веселин ни показа абсолютната си отдаденост в подготовката, в представянето, а с непредвидените обстоятелства, които не бяха в наша полза (представянето на дейността беше отменено за последния работен ден, клавиатура, която беше с разменени клавиши и несъответстващи надписи по нея и т.н.), той се справи като успя да се мобилизира и да излезе от ситуацията без това да повлияе на изявата на тима ни.

Естествено мобилността по един проект не е свързана само с работа и по-горе споделените впечатления не са само от заниманията по основната ни дейност – математика. Домакините B’ Techniki Scholi Lemesou бяха подготвили пъстра, занимателна, богата програма за ученици и учители: от официалното откриване, разглеждане на училището и учебните кабинети в него, представянето  на презентация за културното наследство на Кипър преди и след 1974 година, посещение на столицата на Кипър град Никозия (В Никозия посетихме Археологически музей и разглеждахме стария град на столицата.), посещение на старата част на град Лимасол, където се проведе игра – търсене на съкровища (В търсенето на съкровищата посетихме огромната крайморска алея.), последвалото пътуване до с. Омодос (Село Омодос се намира близо до Лимасол, по склоновете на планината Тродос. Омодос отдавна е известно като селище на винопроизводители и сладкари. Тук се намира и едно от ключовите светилища на Кипър – манастирът на Светия кръст), представянето и демонстрацията на базата на транскраниалната магнитна стимулация в рехабилитацията на пост-инсултна афазия по време на посещението ни в клиниката за рехабилитация, към Катедрата по говорна и езикова терапия на Технологичния университет на Кипър, посещението на Пафос с цялото му археологично богатство. Организираните спортни мероприятия, обособената стая за игри, шах, тенис на маса и билярд, посещението и уъркшопа по дърворезба допринесоха за сплотяването и съвместната работа на учениците в една неформална обстановка. 

Различни ученици с общ интерес – математиката, различни учители с обща цел – иновации в изучаването на математика, следващо място за съвместна работа по проекта NEW PATHS IN MATH – Генуа, Италия.