Викторина по история

Historia vitae magistra

Историята е учителка на живота.

Цицерон

Във връзка с честването на Националния празник 3-ти Март, в ПГМЕЕ се осъществи мероприятие под формата на викторина по история. Участници в състезанието бяха ученици от XI-тe класoве. По един отбор от всяка паралелка на випуска се впусна в битка, но не историческа, а по история. Двубоят премина през 5 кръга и обхващаше събития и факти свързани с българската история до Освобождението на България. Учениците показаха завидни знания и след много оспорвана борба победата бе извоювана от отбора на XI Ж клас в състав Мартин Димитров, Велин Георгиев и Атанас Христов. Наложи се журито да зададе допълнителни въпроси за определянето на следващите две позиции и в резултат на това на второ място се класира тимът на XI З клас с представители Дончо Донев , Иван Желязков и Георги Войков, а на трето място – учениците от XI И клас – Кристиян Ефтимов, Кристиян Апостолов, Божидар Русев.

Принос в събитието имаха и учениците от  IX З клас, които представиха презентация на тема 140 години от свикването на Първия български парламент.

За да допълни облика на събитието Елена Танчева от XI и клас поздрави всички с песента „Ясен месец“ – химн на тракийската революционна борба и на Странджа.

Натрупаните знания, които демонстрираха участниците, и духът, който беше предаден на събитието чрез състезатели, публика и гости се оказа реалният измерител на труда и всеотдайността на учителите по история в Механото.