ЗА ОТБОРА ПО ХАНДБАЛ НА ПГМЕЕ – УРА!

Какво знаете за произхода на хандбала?

Ако отворите енциклопедични сайтове, за играта хандбал ще прочетете, че в този си вид хандбалът съществува от началото на 20 век, но се смята, че подобни игри са били популярни още в Древна Гърция. 

Какви са предимствата от практикуването на този спорт?

Експертите твърдят, че на първо място той увеличава координацията на линията “око-ръка”, а ние – ръководството на ПГМЕЕ – ще допълним, че той насища връзката „око-сърце”. „Благодарим Ви, момчета, за емоциите, които ни подарихте в дните 20-и и 23-и април по време на зоналните двубои. Накарахте ни да наблюдаваме срещите с широко отворени очи и разтуптени сърца. Накарахте ни да затаяваме дъх, а след това да викаме „Браво!”. Накарахте ни да свиваме нервно дланите си в юмруци, а след това да пляскаме бурно. Накарахте ни да чувстваме, докато гледаме, и да виждаме със сърцата си … с вашия хандбал наситихте връзката „око-сърце”” – с тези думи г-жа Желева поздрави отбора след победата във вторник.

Други експерти пък добавят, че „… хандбалът е отборен спорт в пълният смисъл на думата: защитавате се като едно цяло и нападате като едно цяло.”. И с тях ще се съгласим, защото Асен Николаев Спасов (IX Ж), Марио Миленов Марев (VIII Ж), Мартин Анатолиев Николов (IX Г), Денис Ненов Михалев (VIII Ж), Кристиан Константинов Андонов (VIII И), Димитър Вълев Атанасов (VIII Д), Виктор Георгиев Зехирев (VIII Д), Явор Георгиев Пенчев (VIII Ж), Радостин Томов Рашев (VIII З), Илиян Станков Мечев (VIII И), Николай Мариянов Димов (IX Г) и Георги Деянов Лефтеров (VIII Г) (ръководител Янко Димитров) бяха отборът на Механото на терена в зала „Никола Станчев”, но с играта си накараха Механото да се чувства като един отбор. Победите над тимовете първенци за област Сливен (в малката зона) с 28:8 и за област Хасково (в голямата зона) с 29:11 отвориха пътя на ПГМЕЕ към републиканското първенство. За пореден път тези юноши доказаха, че спортът винаги е бил и ще остане част от нашето училище и нашето училище винаги ще бъде част не само от миналото, но и от настоящето и бъдещето на спорта.

Няма да пропуснем да изкажем благодарност и на клубните треньори на хандбалистите за високото ниво на подготовка в спорта и отличния диалог с институцията, като си припомним, че общият ни успех е добрият успех за децата – наши и техни възпитаници.

Успех, момчета, и не забравяйте, че в ръцете си държите не само топка, но и сърцата на всички от Механото!