ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА ОТБЕЛЯЗА СВОЯТА 94-та ГОДИШНИНА

Училищният живот се отличава с подреденост и даже известно еднообразие – учебните седмици се сменят, след учителя по история е ред на госпожата по математика… Но и в училище има дни, които са по-различни от другите, защото носят особено вълнение. Такъв е 15 септември – първият учебен ден в новото училище. Такъв е 24 май – денят, в който 12-класниците се сбогуват  с родното училище. Особен ден е и празникът на училището – ден, в който всичко е различно.

За Механото този ден настъпи в средата на месец април, седмица преди големия християнски празник  – Великден.

Празничната атмосфера в училище се усещаше още в средата на седмицата. С промяната на интериора в различни кътчета на коридорите на гимназията учениците и техните ръководители подсказваха за предстоящото.

Методическото обединение „Машиностроене”  организира  изложба, на която бяха  представени цветографични проекти, макети от фибран, чертежи, изработени с програмен продукт Auto CAD, опаковки за подаръци и сувенири, рисунки, посветени на Великден. Творбите на учениците са изработени в часовете по „Промишлен дизайн“,  „Приложни програмни продукти“, „Графичен дизайн“, „Рисуване“.

Интерес предизвика и изложбата на МО по математика. По случай празника на училището – 94 години ПГМЕЕ, талантливите ученици от Механото изработиха оригинални математически часовници, скулптура на числото ПИ, математически творби и рисунки. Интересни моменти от училищния живот, запечатани в снимки, бяха представени в нестандартни албуми – две пространствени фигури – Додекаедър и Архимедово тяло. Включени бяха кадри от състезания по професии, кулинарната изложба, постижения на учениците в областта на математиката – Ден на математиката, състезание „Чудният свят на математиката“, както и от работата им по проекта „New Paths in Math“.

Обединението по немски език също се присъедини към празничните изяви в училище. Животът на Механото през последната година бе отразен чрез атрактивен колаж от снимки, запечатали вълнуващи мигове от спортни състезания, чествания на празници и успешни представителни изяви на учениците и техните преподаватели. Придружаващият колажа пътеуказател поставя акцент върху актуалните насоки в обучението на гимназистите.

Учениците от XII Д клас Денис Мехмед, Матей Неделчев и Данаил Иванов изработиха табло с емблемите на специалностите, свързани с автомобилите.

Началото на изявите, свързани с празника на гимназията, беше поставено на 17 април с дългоочакваното състезание между отборите на осмите класове по проекта „ Кауза – живот без зависимости ”. Това мероприятие беше изпълнено с много знание, емоции, танци, демонстрации и както всяко нещо, сътворено от нашите учители и ученици, носеше послание – Да се живее мъдро и здравословно!

В ранния следобед на 18 април обединението по природни науки организира състезание, посветено на 150 години от създаването на Менделеевата таблица. Начело на журито беше  г-жа Таня Колева – старши експерт в РУО – Бургас. Двата  отбора активно се включиха в битката за първото място, но определено по-подготвен беше този на ІХ З клас, който заслужено спечели както първото място, така и бурното одобрение на залата. Всички присъстващи научиха много  интересни неща и за Менделеевата таблица, и за живота на нейния създател. Въпросите на г-н Стаматов към публиката провокираха присъстващите ученици да се включат активно в проявата.

Разбира се, най-интересните прояви бяха запазени за самия празничен ден – 19 април.

Учителите от МО по физическо възпитание и спорт бяха организирали няколко спортни мероприятия. С начален час 9:00 ч. на спортната площадка се проведе турнир по футбол, в който участваха ученици от VIII-те класове. Състезателите дадоха всичко от себе си в надпреварата и бяха подкрепени бурно от своите съученици. След много оспорвани срещи бяха излъчени победителите. На I-во място се класира VIII И клас, на II-ро място VIII Ж клас и на III-то място – VIII Д клас. Всички VIII-ми класове получиха грамоти и сертификати за участие.

В 11 часа започна дългоочакваната спортна среща по баскетбол, в която един срещу друг се изправиха… учители и ученици. Мачът бе оспорван до самия край, като всички участници бяха амбицирани да достигнат до така желаната победа. Ученици и учители не щадяха силите си и искрено се вълнуваха от съвместната игра. Публиката следеше с интерес развоя на срещата. Напрежението растеше с всяка следваща минута поради оспорвания резултат. Последните две минути от срещата бяха решаващи. След чудесни разигравания учителите извоюваха победата. Директорът на училището, г-жа Роза Желева, поздрави всички присъстващи и награди най-изявените участници в надпреварата. Грамота за най-добър защитник получи г-н Иво Авуски, който беше безкомпромисен на терена. Г-н Светозар Люцканов беше награден с грамота за най-добър реализатор. Г-жа Боряна Митева беше отличена като най-атрактивен играч. Разбира се, грамота получи и съдията на срещата – г-н Константин Терзиев , който беше изключително коректен в своите отсъждания. Всички участници от отбора по баскетбол получиха сертификати за участие.

Дворът на училището беше изпълнен с много емоции и добро настроение.

Методическото обединение по английски език дълго криеше какво ще бъде участието им в празника. Но си струваше! Театралната  постановка по пиесата на  Уилям Шекспир – „ Дванайсета нощ” с ръководител г-жа Стефка Чавдарова, определено предизвика интерес. В нея взеха участие ученици от VІІІ и ІХ клас. Ето ги  и нашите актьори: VIII З клас: Галина Борисова, Стилян Батилов, Никола Колев,  VIII Ж: Димитър Иванов, Кадир Кадир, VIII И клас: Ивайло Костов, Светослав Пасев и Атанас Атанасов, IX З клас: Илия Илиев. Само за две седмици репетиции и  независимо от факта, че някои от участниците за първи път се докосват до красотата на сценичното изкуство, те напълно успяха да влязат в ролите си и излизайки на сцената, съумяха да пресъздадат атмосферата от времето на Шекспир и да пренесат публиката няколко века назад. С наистина добро артистично поведение, организираност, декори, музика, костюми и прекрасна игра трупата успя да впечатли публиката. От началото до самия край  залата беше притаила дъх и с нетърпение очакваше следващата сцена.

Част от празничната програма беше и поредната среща по проект “Да споделим успеха“. Гостите –  Велко Великов и Николай Петров, са наши възпитаници, завършили през 2011 год. специалност „Електрообзавеждане на промишлени предприятия”. Пред учениците от ХІ Е и ІХ Е клас те споделиха  своите спомени от обучението си в ПГМЕЕ и след това в ТУ Варна, разказаха как са се реализирали към момента и кое е било най-ценното за тях, а всичко това въздейства мотивиращо на учениците, присъствали на срещата.

 

В интересен час на тема “Романтизъм” иновативният IX Б клас представи артистично литературните си познания, съчетани с езикови умения по немски език.

На училищния празник обединението по информационни технологии показа презентация  „Минало, настояще, бъдеще“. Желанието на учениците и колегите от методическото обединение беше да представи как богатото минало ни дава увереност при работата в настоящето, а то ни помага да планираме бъдещето. ПГМЕЕ има своето значимо място в региона и ще продължава да откликва на високите изисквания на пазара на труда.

Историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето. А бъдещето принадлежи на знаещите и можещите – на настоящите и бъдещите възпитаници на Механото!

Особен ден е празникът на нашето училище – ден, в който всичко е различно, ден, в който се зареждаме с много позитивизъм, ден, в чийто край с удовлетворение си казваш: „Аз уча/работя в това училище, аз съм част от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника!”