С малки стъпки към успех “6! ДА”

Началото на учебната 2018-2019г. е знаково за Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника . Училището започва проект Еразъм +,  което носи името “6YES!YOUNG EUROPEAN SEARCH 6INNOVATIONS” в който взимат участие 5 държави от Европа, в това число Франция, България, Испания, Кипър и Германия. Интересен факт е, че участието е не само от учители и ученици, но активно се включват евродепутати от всяка една държава. Целта на проекта е да засили интеркултуртното посредничество, да развие новото мислене и търсенето на възможности за развитие в учениците, също така да им даде един по различен начин на мислене и светоглед. Проекта е с продължителност 2 години: 2018-2020. Работи се по 5 теми, които са разпределени между петте държави и техните представители. Темите са : „Нови технологии и комуникация, „Ранно детсво”, „Околна среда”, „Културно наследство и туризъм”, „Хора с увреждания”. Учениците и техните преподаватели са разделени и работят в екипи, чрез “Twinspace “ и други различни платформи и  методи на комуникация, учениците успяват да създадат една добра работна среда и екип.

През ноември 2018г. по предложение на кооринатора на проекта Филип Самсон от Франция, лидерите на екипите и директорите на всички училища участници в проекта бяха поканени на работна среща в Брюксел, която имаше за цел запознаване на участниците с проекта и среща с евродепутатите на всяка една от държавите. Срещата  бе ползотворна, уточниха се най- важните аспекти от проекта, както и се даде план за действие .

Следващата стъпка бе направена – втора мобилност в град Валенсия, Испания.

Участието в мобиност 2 от проекта беше уникално преживяване, както за българските, така и за всички ученици и техните ръководители от различните страни. Тази топла и приветлива страна, както и хората живеещи там, дадоха един нов и по-различен поглед над темите и разработките. Учениците коментираха, провокираха се един друг и независимо от културните различия и езици те успяха да се обединят в екипи и създадоха една много добра координация и комуникация.

Участниците във втората мобилност бяха ученици от 10з клас от ПГМЕЕ: Иво Христов, Ивета Димитрова, Никола Попов и Стоян Гроздев. Ето и някои от техните впечатления от посещението:

Стоян Гроздев 10з клас ПГМЕЕ: ” Тази година е една от най-запомнящите се години в моя живот. Участието ми като част от проекта Еразъм + ми даде голяма възможност да се докосна до друга култура и опит с мои връстници от много страни. Визитата ни в Испания, град Валенсия беше невероятно преживяване. Хората бяха страшно учтиви. Бях впечатлен от всичко и всички. Дейностите в които участвахме, изработката на нашите идеи в проект беше уникално интересно и забавно.

Искаше ми се да можехме да останем повече време. След прибирането ми от Испания, започнах курс по испански език. Препоръчвам повече такива проекти ,които да отварят врати на младите хора. Благодаря на ръководството на ПГМЕЕ и членовете на проекта,че ми се довериха и ми дадоха шанс да се докосна до такова преживяване”.

Иво Христов 10з клас ПГМЕЕ:Пътуването до Испания беше един от най-прекрасните моменти в моя живот до сега. През цялото време се чувствах много добре. Всичко беше перфектно организирано, а хората бяха много дружелюбни  и мили. Първоначално бяхме много срамежливи и притеснени, но след като се срещнахме, цялото притеснение и срамежливост изчезнаха. Исках да остана повече от седмица, но трябваше да си тръгваме за България.

Въпреки това, участието в проекта Еразъм + не само ме направи по-сигурен в своите възможности, даде ми криле да се развивам, но също така ме запозна с нови и различни хора с които станахме приятели, може би приятели за цял живот. През май делегацията от всички държави участници пристигат в Бургас, а лично аз съм поканен от семейството на ученик при когото бях отседнал при посещението ни във Валенсия, а моето неофициално  посещение ще бъде през август тази година.

Сърдечно благодаря на всички  учители, които ме подкрепиха и направиха една моя мечта реалност.”

Никола Попов 10з клас ПГМЕЕ: „ Еразъм + ми даде възможност да придобия самочувствие, че мога повече. Също така да се запозная с много и различни хора на моята възраст, както и да открия кътчета на света, където някога са живели велики художници и писатели. Престоят ни във Валенсия беше меко казано прекрасен. Семействата бяха учтиви и любезни. Отпразнувахме рождения ми ден, така както все едно съм с моите родители. Бях очарован от гостоприемството им и тяхното чувство за хумор. Дейностите свързани с проекта бяха различни, забавни и интересни. Чрез нови методи ние се научавахме да изобретяваме и комуникираме, така създадохме и добри екипи. Благодаря, че повярвахте в мен.”

И.Димитрова 10з ПГМЕЕ: ‘’Еразъм + ли? В началото бях много скептично настроена. За някои това може да звучи странно, а за други съвсем нормално, но пътуването до тази страхотна страна се отрази много добре на всичко случващо се с мен. Натоварена съм с  много задачи по време на училище в България, а там успях да се срещна с различни хора на моята възраст,които ми показаха как може да се успее, когато си даваш почивка от време на време. Приказно място и хубав народ. Еразъм + е не само да отделиш време и да отидеш на екскурзия, това е нещо повече, това е стъпка напред, която ти дава кураж ,че можеш повече и повече. Развивам се и ще го доказвам на всички.”

По всичко личи, че идеята за това да учасваме, като партньори по Еразъм + дава нови хоризонти и активира учениците до степен, че те самите могат да преоткрият себе си.

6ДА! Е проект основан точно на тази идея да провокира учениците да се развиват и да мислят за тяхното и всеобщо бъдеще и развитие.