Превантивна среща на ученици от Механото на тема „Пътна безопасност – нарушения и санкции“

Учениците от  11-те класове на ПГМЕЕ присъстваха на 22.05.2019г. в зала „Изток“ на БСУ на превантивна среща по темата „Пътна безопасност – нарушения и санкции“. Лектори бяха прокурор Йовита Григорова – Зам.административен  ръководител  на Апелативна прокуратура – Бургас  и комисар Неделчо Рачев – Началник отдел „Охранителна полиция и КАТ”.

В първата част на превантивния разговор двамата лектори засегнаха най-честите нарушения на Закона за движение по пътищата, както и санкциите на които подлежат водачите-нарушители. Интерес предизвикаха реални примери, свързани с интензивната пътна обстановка в Бургаски регион. Разгледани бяха възможностите на дрегерите за алкохол и наркотици.  Учениците задаваха въпроси, свързани с актуалния пътен трафик, като се вълнуваха не само от санкциите, но и от активната превенция, с която са ангажирани и държавните органи. Комисар Неделчо Рачев заостри вниманието на подрастващите по отношение на пътните рискове, дебнещи младите водачи, които понякога надценявайки собствените си възможности и предоверявайки се на мощните автомобили, допускат тежки катастрофи с фатални последици. Думите му бяха подкрепени и от прокурор Григорова, която наблегна на наказателната отговорност, носена от водачите на пътни превозни средства в случай на тежки катастрофи с причиняването на смърт, смегчаващите и утежняващи вината обстоятелства, както и измененията по отношение на санкциите спрямо пияните и дрогирани водачи.

Двамата лектори припомниха отговорността на кандидат-абитуриентите, като участници в пътния трафик и отново се спряха на най-драстичните нарушения на пътя, сред които високата скорост, неспазване на пътната маркировка и рисковото шофиране. Изтъкнато бе, че в превантивните срещи с подрастващи активно се включват и легенди в света на автомобилизма, каквито са бургаското семейство Апостолови. Удачен бе примера, че Стоян Апостолов въпреки големите скорости в състезателната си кариера е повече от изряден водач с участие в едно единствено леко ПТП и то не по негова вина. Срещата приключи с обещание от Директорът на професионалната гимназия – инж. Роза Желева през новата 2019/2020 година двамата лектори да гостуват в Механотехникума и по други актуални теми, вълнуващи аудиторията.