УЧЕНИЦИ ОТ КЛУБ „ЕЛЕКТРОННА ВСЕЛЕНА” ПОБЕДИТЕЛИ В РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС

Йордан Бахчеванов и Кристиян Георгиев от 9Ж клас, спечелиха Първо място във II-ри РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС „Водата и Земята“. Младежите са членове на клуб „Електронна вселена” с ръководител инж. Диана Илиева.

Конкурсът бе организиран по повод Световния ден на Водата – 22 март и международния ден на Земята – 22 април от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас и Народно читалище „Хр. Ботев – 1937“ – Бургас.

Във всяка възрастова група бяха раздадени награди за 1-во, 2-ро, 3-то място и поощрения. Нашите момчета участваха в 4-та възрастова група (от VIII – XII клас), раздел Приложно творчество с електронни светещи творби със сензори за движение.

На 22.04.2019 год. получиха заслужено Първо място с медали и грамоти за упорита си работа.

Светещите картини очароваха всички присъстващи в залата за награждаване!

Картина „ИЗБОРЪТ”

Картината „Изборът“ е въз основа на лична снимка, като апликацията и цялостната изработка са лично дело на ученика Йордан Бахчеванов, който претендира за всички права върху представената творба, и гарантира, че те са негов оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право.

Използвана е оптоелектроника – сензорът за движение активира светодиодна система, вградена в картината.

Творбата дава възможност на млади и възрастни да се замислят за реалността по днешните ни плажове. Подтиква към осъзнат избор между това да сме безотговорни, което води до унищожение първо на флората и фауната около нас, а след това и нас или да съхраним красивата природа в която имаме щастието да живеем.

Изчезващите видове се записват в Червената книга, за това разграничителната линия е в този цвят. Пътят на човечеството е винаги криволичещ, но важното е да е в правилната посока – линията е начупена, но показва правилният път – напред и нагоре.

Картина „Нашият Дом”

Картината „Нашият Дом“ е въз основа на лична снимка, направена на бургаския плаж, като апликацията и цялостната изработка са лично дело на ученика Кристиян Георгиев, който претендира за всички права върху представената творба, и гарантира, че те са негов оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право.

Електрониката вградена в творбата дава възможност след отваряне на картината като картичка, да се задействат ефектните светлини, които продължават да светят известно време и след затваряне на горната страница.

Картината е изработена върху снимка на бургаския плаж, като изобразява природата на преден план (пясък, мидички…) и в далечината – резултат от човешката дейност, променил естествения пейзаж (символа на Бургас – Моста). Между тях са големи и малки камъни като естествена преграда. Може ли човекът да се развива и усъвършенства без да унищожава природата? Това вълнува младежите, които осъзнават, че не само са жители на гр. Бургас. Те са жители на планетата Земя! Думата „дом” не случайно е с главна буква. Домът е свещен, единствен и грижата за него трябва да ни е приоритет! Светлините на моста съвпадат със светлините на българския трикольор, подчертавайки кое мъничко кътче от тази планета е наш ангажимент. Затворена, картината представя тъжната действителност. След като се последва посланието записано отгоре, отваряйки картината, имаме възможност да се насладим на красотата на нашия бряг.

Искрено се надяваме това послание да достигне до повече хора!