Ученици от ПГМЕЕ–Бургас посетиха фестивала WebIT 2019

Те присъстваха на семинар, на който световноизвестни IT специалисти представиха високотехнологични изобретения и изнесоха лекции

          Възпитаници на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ – Бургас) попаднаха в специалната селекция на най-добрите ученици в IT сферата от цяла България! Те бяха избрани от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и от изпълнителния председател на WebIT за България Пламен Русев да получат безплатни пропуски и да посетят фестивала за иновации, технологии и предприемачество WebIT 2019.

          Събитието се проведе в София в Националния дворец на културата (НДК) на 14 и 15 май и посрещна 15 000 посетители от над 120 държави, 500 инвеститори, 300 изложители и стотици медии. Президентът на България Румен Радев и кметът на гр. София Йорданка Фандъкова откриха официално форума.

          Учениците от ПГМЕЕ бяха подбрани по ясни критерии. Те трябваше да са навършили 16 г., да имат отличен успех, да изучават специалност, съответстваща на събитието, и да са участвали в състезанието Robbo Challange Burgas.

          Така възможност да посетят Webit 2019 получиха учениците от 11И клас, специалност „Микропроцесорна техника“ – Мартин Николов, Димитър Димитров, Кристиян Ефтимов, Петър Кръстев и Кристиян Апостолов;  техните връстници от 11з клас, специалност „Компютърни мрежи“ – Галина Иванова, Габриел Киров, Пламен Лозев и Иван Желязков; както и ръководителят им – инж. Анна Златанова.

          Специално за избраните ученици от цялата страна беше организиран семинар, на който световноизвестни IT специалисти представиха високотехнологични изобретения и изнесоха лекции. Програмата на семинара беше следната:

  1. Откриване от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и от изпълнителния председател на WebIT за България Пламен Русев. Г-н Вълчев посрещна учениците с думите: „Горд съм, че говоря пред вас! Тук е събран на едно място цветът на България!“.
  2. Обявяване от Берна Улман на победителя в IT сферата – ф. Майкрософт.
  3. Лекции за напредъка и бъдещето в областта на информационните технологии от водещи световни специалисти – Йесус Мантас, Шукат Шамим, Даниел Крафт и др.
  4. Демонстрация на изделия в сферата на компютрите и роботиката. Бяха представени: кибер обувки; сензорно управление на компютър с VR камера, вместо с клавиатура; летящ мотор, както и човекоподобният робот Хармъни.

          Учениците останаха очаровани от видяното и бяха горди да бъдат представители на училището. Този фестивал им даде допълнителен стимул да се учат отлично, да се съревновават и да се развиват в областта на иновациите и високите технологии.