На 17.04.2019 г. се проведе дългоочакваното състезание между отборите на осмите класове по проекта „ Кауза – Живот без зависимости ”.  За своето участие в познавателната игра ” Научих, помислих, избрах – здравословния начин на живот ” състезателите се бяха подготвили с помощта на разгледаните в часа на класния ръководител презентации.  Мероприятието започна с флашмоб, след което водещите представиха отборите и журито в състав: инж. Роза Желева, инж. Марияна Бакърджиева, г-жа Мария Бедрова и г-жа Станка Кишева. Уточнен бе регламентът на състезанието, провеждащо се под формата на викторина в 3 кръга: всеки отбор отговаря на три въпроса по теми, свързани с алкохола и тютюнопушенето, като за верен отговор получава 2 точки, за непълен 1 точка, а за грешен 0 точки.

 В достойна надпревара отборите формулираха отговори на получените въпроси, а журито внимателно следеше верността и пълнотата на всеки от тях. След равен разултат между третия и четвъртия отбор се стигна до задаване на допълнителни въпроси за определяне на отбора, класирал се на трето място. Викторината  включваше интересна информация  по теми като: как влияе никотинът върху работата на сърдечния мускул и функцията на тестисите и яйчниците; какво представлява тютюневият катран и какви вреди причинява; какво води до химолиза на еритроцитите и др.

 Между първия и втория кръг на състезанието чрез химичен експеримент г-н Станимир Стаматов и Мариян Бонков – ученик от IX “з” клас демонстрираха влиянието на алкохола и тежките метали, съдържащи се в тютюна, върху белтъчните вещества.

 За да се проверят знанията на повече ученици по темата, водещите  поставиха интересни въпроси и на публиката. Така в състезанието се включиха и други възпитаници от осмите класове, а  за точните си отговори получиха символични награди.

 В края на състезанието резултатът бе: на първо място се класира отборът на VIII “б” клас, на второ място отборът на VIII “и” клас, а на трето място, след допълнителни въпроси, отборът на VIII “г” клас.

 Директорът на ПГМЕЕ инж. Роза Желева награди победителите, поздрави всички участници в състезанието и водещите за положения труд, като благодари на г-жа Даниела Русева, на класните ръководители на осмите класове и на преподавателите, участващи в реализацията на проекта.

 Сътезанието завърши отново с музика и флашмоб, но и с посланието, че животът е само един и трябва да се живее мъдро и здравословно!