ИНОВАТИВНО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА гр.БУРГАС

Бинарното обучение е иновативна практика на Професионална гимназия по механоелктротехника и елeктроника гр.Бургас.

За втора поредна година Професионална гимназия по механоелeктротехника и елктроника гр.Бургас е включена в списъка с иновативни училища на Министерство на образованието и науката. През 2017/2018 учебна година бе единствената иновативна професионална гимназия в професионално направление „Машиностроене“, специалност „ Мехатроника“. Опитът ще бъде предаден на ПГЕЕ гр.Пловдив и на ПГХТ гр.Плевен. През месец октомври  предстои взаимно представяне на иновациите при разменени гостувания по Национална програма „Иновации в действие“ на МОН. Предстои опитът на ПГМЕЕ гр.Бургас  да бъде предаден на ПГЕЕ гр.Пловдив, което е иновативно училище  и ПГХТ гр Плевен, което е неиновативно училище. 

Традиционно в ПГМЕЕ постъпват ученици, които желаят да придобият съществени, значителни знания  по отношение на общо образователната подготовка,като в същото време  комуникацията на чужд език е задължително условие за тяхната успешна  реализация. В съвременното глобално общество, в което границите между европейските страни са почти заличени, професиите, свързани с авиация, електроника, електротехника, двигатели с вътрешно горене и електрически превозни средства са немислими без познания по чужд език. Затова и в  учебния план на иновативните ни паралелки, заложеният предмет Чужд език /английски език и немски език/ са увеличени, а изучаването на определен специален предмет на чужд език е част от иновацията. Пред педагогическия колектив изникна предизвикателството да потърси такива методи и форми на обучение, които да провокират любопитството и интереса на учениците, да ги подтикнат към активност и самостоятелност. Ето защо с пълното съзнание за неизбежните рискове, които съпътстват подобна дейност, ПГМЕЕ гр.Бургас реши да въведе иновативни практики, чрез които да се решат организационните проблеми и да се повиши качеството на образованието. Целта на иновацията е да се постигне по-голяма ефективност в усвояването на знанията и тяхното  приложение по предметите от общообразователна и професионална подготовка; засилено изучаване на два чужди езика; да се улеснят учениците в процеса на обучение, да се повиши техният интерес, да се постигне комуникативна  компетентност, която ще бъде използвана в житейски професионални ситуации като предпоставка за успешна реализация, да се постигне високо качество в образованието.

От ключовите компетентности в Европейската референтна рамка предложената иновация развива общуването на чужд език, умения за учене, обществени и граждански компетентности, инициативност и предприемачество, културна осъзнатост и творчество. Освен това като практика, която е интересна и атрактивна за  учениците, тя спомага за подобряване обхвата на децата в ученическа възраст и за превенция на отпадането от образователната система. По отношение на педагогическите специалисти, включени в иновацията, безусловно се повишава тяхната квалификация и се създават условия за кариерно развитие.