УЧЕБНА КОМПАНИЯ НА ПГМЕЕ КЪМ ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ

Ученици от учебната компания “Eco Quality“  в  ПГМЕЕ, с ръководител инж.Татяна Ботева  успешно се включиха в курса и програмата на на JA-Bulgaria  “Учебна компания” и на практика преживяха процеса на създаване, управление и закриване на собствен дружествен бизнес.  В процеса на обучение учениците развиха лидерски качества, умения за общуване, умения за вземане на решения, водене на преговори, организиране, управление на времето, като същевременно имаха възможност да използват специализирани умения от сферата на бизнеса, както и от изучаваната от тях област .

Те представиха резултатите си на две основни нива:

  1. Участие в on-line” уебинар и конференция проект „КЪМ ИНОВАЦИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ЧРЕЗ СУРОВИНИ И ПРИРОДНИ РЕСУРСИ“ на 25.02.2019 с гост-лектор Имре Гомбкото от Европейския институт по иновации и технологии. 
  2. Той направи кратка лекция на тема сектор „Суровини“, а след това регистрираните учебни  компании в рамките на  4-минути  представиха своята дейност на английски език и получиха  обратна връзка и ценни съвети от него. Проведе се през платформата gotomeeting https://www.gotomeeting.com/ 
  3. Участваха в регионално състезание на учебните компании, което се проведе на 20.04.2019г . в гр.Бургас, със своя продукт с търговско наименование “Горивен мъфин“, представляващ, екологичен горивен материал за камини и скари тип „барбекю“, който е произведен от утайка от кафе, меласа и восък, с цел оползотворяване на отпадъчни суровини и материали и вписване в кръговата икономика.
  4. Компанията “Eco Quality “ на   ПГМЕЕ се класира на 11 място от общо над 360 компании състезатели.
  5. Учениците от УК на ПГМЕЕ единствени имаха права да положат изпит за европейски сертификат “ESP – Entrepreneurial Skills Pass“. Те са сред първите ученици от страната, издържали изпита за този престижен сертификат.

Сертификатът за предприемачески  умения (ESP – Entrepreneurial Skills Pass ) е уникална нова квалификация, която удостоверява, че младежите са придобили реален предприемачески опит и имат необходимите знания, умения и компетентности за започване на собствен бизнес или за успешна реализация на пазара на труда.
Те успешно издържаха изпита и завършиха ликвидирането на компанията с тези признати компетентности.