Световноизвестните математици доктор Сун (от Тайван) и Ренард Чуа (от Филипините) са гости на град Бургас по покана на кмета Димитър Николов. По време на тяхната двуседмична визита  ученици от четири бургаски училища имат невероятната възможност да посещават техния специализиран курс по математика с практическа насоченост, а с преподаватели по математика (от тези училища) се провежда семинар за учители, в който се представят съвременните методи в обучението и добри практики в преподаването по математика. Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника е едно от тези училища, за което благодарим на Община Бургас, и в частност на г-жа Ананиева, зам.- кмет по Култура и образование, и  на г-жа Таралова, директор на Дирекция Образование и демографски въпроси.

15 младежи от IX, X и XI клас на ПГМЕЕ са сред избраните за обучението, което преди всичко ги впечатлява със своята нестандартна методика, а водещо изискване е интересът към математиката, а не невероятните математически познания.

В групата за учители са включени трима преподаватели от Механото – г-жа Георгиева, г-жа Щерева и г-жа Живкова, които имат възможността да почерпят опит от споделените добри практики в преподаването по математика на д-р Сун.

Срещата ни с тези световни математици ще остави у нас не само споделените от тях опит и познания в света на математиката, а и красиви спомени от тяхното посещение в Механото. В един от своите следобеди д-р Сун и Ренард Чуа бяха гости в нашата училище.

След като проучиха техните интереси, ръководството на гимназията и колеги организираха запомнящо се преживяване за всеки един от тях.

Ренард Чуа стана част от баскетболния тим на Механото. Лошото време не позволи срещата да се проведе на новоизградената баскетболна площадка, но не успя да намали ентусиазма на играчите.

А д-р Сун се включи в клуба за авиоконструктори, създаден за учениците от новата специалност в гимназията  – „Ремонт на летателни апарати”.

След края на  тези занимания започна кратката опознавателна обиколка в обновения корпус с учебни работилници. Възклицанията на нашите гости и множеството снимки, които си направиха сред оборудването, бяха показател за техните емоции. В книгата за впечатления те записаха кратки, но мили думи за училището.

Освен спомените от преживяното нашите гости си тръгнаха с малки, но с голяма емоционална стойност дарове.