Механото с 4 от общо 9 награди на състезанието „Робо Лига – Бургас“

Едно първо място, две втори и едно трето в общо три тура спечелиха учениците на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (Механото) и техният ръководител инж. Анна Златанова на състезанието по роботика „Робо Лига“, което се проведе  на 26 октомври 2019 г. в гр. Бургас.

„Робо Лига“ е най-голямото национално състезание за роботи в страната. За първи път се организира и на регионално ниво в гр. Бургас. Целта на надпреварата е да популяризира роботиката в страната и да насърчава талантливите млади хора да изразяват себе си, обменяйки опит и знания.

От нашето училище участваха учениците от 12И клас „Микропроцесорна техника“: Калоян Колев, Димитър Петров, Мартин Николов, Петър Кръстев, Божидар Русев, от 12З  „Компютърни мрежи“: Иван Желязков и Владимир Селезньов, и техните ръководители: инж. Анна Златанова и инж. Добрин Стоянов.

В състезанието се включиха 7 училища от Бургас – с 3 отбора всяко, 1 отбор на ТУ Габрово и още няколко свободни клуба по роботика в региона. Общо около 40 робота участваха в категориите:

  • Следване на линия;
  • Мини сумо;
  • Морски свободен стил.

В първи кръг – Следване на линия – надпреварата бе изключително оспорвана. Отборите на Механото /ПГМЕЕ/  и Математическата /ППМГ „Акад. Н. Обрешков”/ се отделиха начело със значителна разлика във времето от всички останали участници. Финалите бяха зрелищни, като двете робо-колички на Математическата постигнаха едно и също време и се класираха на 1-во и 2–ро място, а ние финиширахме на 3–то място само с една секунда разлика.

Във втори кръг – Мини сумо – постигнахме безапелационна победа. Тук всеки участник играе срещу всеки в три рунда и който победи, продължава напред. Двата отбора на Механото победиха абсолютно всички участници  и накрая играха помежду си на финал за 1-во и 2-ро място. Трети се класира отборът на Математическата.

В трети кръг – Морски свободен стил – всички участници имаха възможността  да представят свои разработки в областта на роботиката. Ние се представихме с общо 5 проекта – „Поялна станция”, разработена от Владимир Селезньов, „Умна лампа”, изпълнена от Димитър Петров, Мартин Николов, Божидар Русеви Владимир Селезньов, и още три проекта, реализирани на „Лего“ от всички участници – „Кола-робот”, „Кран-робот” и „Поточна линия за селектиране по цветове”, управлявани чрез блутуут връзка с телефон. Проектът на Владимир Селезньов „Поялна станция” спечели 2-ро място.

Освен конкурента надпревара, „Робо Лига“ осигурява и представителност. Всички участници в състезанието имаха своя „Работилница”, където да покажат знания, умения и креативност. Повечето работилници представиха сглобяване на Лего-роботи и работа на 3D принтер. Ние с гордост можем да се похвалим, че в нашата работилница, освен сглобяването на 3 Лего-робота, единствени показахме умения за работа с Ардуино. Учениците конструираха няколко схемни решения като: Четец на карти и съвместната му работа с чип и издаване на звуков сигнал при разпознаване, Синхронна работа на два светофара в режим „Зелена вълна” със собствен програмен продукт, Работа на датчик за измерване на влага и температура и др.

Нашето училище организира и представи и най-голямата атракция на състезанието – изработеният от нашите ученици Велин Георгиев и Атанас Христов от 12Ж клас и техният ръководител инж. Красимир Кънчев електромобил „Баткомобил”. Велин Георгиев и Йордан Петров докараха електромобила от Механото до БСУ на собствен ход. Велин направи демонстрационни обиколки пред сградата на БСУ. Организаторите, домакините, участниците, както и случайни минувачи, си направиха снимки с колата и с талантливите ни момчета.

БЛАГОДАРИМ НА:

Организаторите на „Робо Лига“ – Диман Михнев и Милен Чолаков, че за първи път имахме възможност да участваме в „Робо Лига“ и ние от гр. Бургас. За високия професионализъм, за честното и безпристрастно журиране.

На домакините от БСУ – Център по информатика и технически науки – на проф. д-р Р. Долчинков, доц. д-р Сейменлийски и  доц. д-р Силвия Лецковска за топлото, приятелско посрещане, гостоприемството и условията за състезание и творчество, които ни осигуриха.

На спонсорите на състезанието – фирма „Технолоджика” за страхотните подаръци – робо-колички, които ще сглобим и ще участваме с тях на Националния кръг на „Робо Лига“ в София на 01.12.2019г.

Тук е мястото да кажем, че постигнатият успех дължим освен на много знания и извънредна работа, и на уменията за работа в екип. Не можем да разделим победата на едно или друго отделно име от отбора. Докато част от момчетата се състезават в дадения тур, други зареждат софтуера за следващия тур или пък конструират схеми с Ардуино и роботи с Лего в „Работилницата”, презентират проектите, представят електромобила. Можем само да се гордеем с такива достойни и умни млади хора, които имаме честта да са наши ученици в направление „Електроника“. Благодарим ви, момчета!