За четвърта поредна година млади технически гении от цялата страна се събраха в Горна Оряховица за конкурса изложение „Младежко техническо творчество”. В Организационния комитет на събитието влизат Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново и Фондация „Милен Григоров“.

46 творчески колектива от цяла България пристигнаха в Горна Оряховица за изложението.Те ще демонстрират свои разработки и иновации в Спортна зала „Никола Петров”. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес. Информация за младежко техническо изложение бе оповестена на пресконференция, на която присъстваха представители на организационния комитет – Румяна Матеева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ в Общината, инж. Владимир Григоров и Десислава Коцева.

В програмата на двудневното събитие имаше демонстрации на техническите екипи от професионални гимназии, Технически университети от страната, фирми и  гости от Министерството на образованието и науката, Федерацията на научно-техническите съюзи, Асоциацията на индустриалния капитал в България, управители на фирми.

Беше показана ретро линия от индустриалната ера до нашето съвремие. Сред атрактивните разработки, които видяха посетителите на изложението,бяха  безконтактно предаване на ел.енергия от разстояние чрез гласови команди, различни видове роботи, роботизирани машини, които могат да бъдат внедрени в различни производства, 3D принтери, усъвършенствани модели на дронове и др.

По време на изложението се проведаха и демонстрационни уроци по програмиране, насочени към деца от предучилищна възраст.

Най-добре представилите се отбори отново бяха наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и са в полза на бъдещата работа на младите хора,като отбор “Механо”  на ПГМЕЕ гр.Бургас бе награден за втората версия на електромобил – “Баткомобил ” с грамота,таблет и ваучер от магазин “Елимекс”, за което благодарим на журито и организационния състав.