На 1 ноември (19 октомври стар стил) в далечната 1909 година в Пловдив за пръв път е отбелязан Денят на народните будители. В Прокламацията по повод обявяването на празника е записано:

„Нека денят на Св. Иван Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди  у младите здрава мисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни”.

110 години по-късно Бългaрия отново чества своите будители – Пасий и Софроний, Ботев и Левски, Вазов и Славейков…..Защото и днес, в динамичния и забързан 21.век, будителите са все така нужни – за да ни напомнят кои сме и как можем да служим на отечеството си.

На 30 октомври, в навечерието на празника,  в ІХ з клас се проведе бинарен иновативен урок, подготвен от инж.Т.Стайкова – класен ръководител на ІХ з клас, и Р.Русчева – преподавател по БЕЛ. Беше решено в хода на урока учениците да се запознаят с живота и делото и на не много познати имена  на будители от от миналото.

На урока присъства г-жа Елена Томицина – заместник-директор на ПГМЕЕ, както и родители на ученици от ІХз клас.

На няколко ученици беше възложена предварителна задача да подготвят презентация или доклад за известни и не толкова известни  български будители.

В началото на урока учениците имаха възможност да са запознаят с живота на благодетеля на Бургас – Александър Георгиев-Коджакафалията. Те с интерес изслушаха информацията за него, след което последваха и въпроси от тяхна страна.

Втората част от урока включваше  представяне на презентации, изготвени от учениците. Встъпителните думи към урока бяха на Стилиян, а Венелин, Максим, Кристиян, Живко, Виктор, Алекс, Михаил и Димитър успяха нагледно да представят живота и делото на  д-р П.Берон, братя Миладинови, Хр.Г.Данов, Захари Стоянов, Райна Княгиня, П.Р.Славейков, Баба Тонка и  братята Евлоги и Христо Георгиеви.

   

След края на презентациите учениците бяха разделени на два отбора, от които на случаен принцип се излъчиха трима представители. Те трябваше да отговарят на въпроси, свързани с изгледаните презентации. Играта протече оспорвано, но и весело. Всички ученици от отбора победител получиха по един химикал, а загубилите  – кутия шоколадови бонбони.