МОБИЛНОСТ № 4 – ГР. КОВИЛЯ, ПОРТУГАЛИЯ, ПО ПРОЕКТА „NEW PATHS IN MATH“ ПО ЕРАЗЪМ +, Е ИЗПЪЛНЕНА

Ако заглавието Ви звучи много декларативно, то е защото подготовката за тази мобилност, макар и последна, изискваше придобиване на немалко нови познания и умения, екипна работа на високо ниво за постигане на резултат, който за пореден път да постави нашия тим на челна позиция.

Една от основните задачи, която трябваше да подготвим, беше по избран от нас начин и във формат, който предпочитаме, да съчетаем снимки на наши ученици от всички предходни мобилности по проекта. Подборът на снимките направихме след обстоен преглед от екипа, а след това и чрез анкетно онлайн проучване, за да бъдат отличени три от тях. При обсъждането на формата на представянето, т.е. продукта, който да създадем, избрахме нелекия път – математически справочник на английски език по темите на всяка от държавите по проекта. Както казах по-горе, работата не беше малко, но със задоволство Ви представяме резултата.

И така, с изпълнена домашна работа, подготвен екип за представянето и много настроение полетяхме към гр. Ковиля.

Домакини на тази мобилност беше Campos Melo – професионална училище със 135-годишна история. Програмата ни беше наситена с много мероприятия и посещения на културни, исторически, научни и изследователски центрове в гр. Ковиля и гр. Авейро: „Откритие на градското изкуство“ („Arte Urbana”)

Лекция „Математиката в киното“, в която беше анализирано включването на математиката в киното чрез филми, описващи живота на видни математици; комедийни и криминални сериали, в които развитието се базира на математически изчисления; до серия на анимационната поредица „Семейство Симпсън“, в която на пръв поглед прост пример показва несъвършенството в доказателство на математическа теория, за която има връчена награда.

Приключение в парка (Fundão)

Посещение на солниците на Авейро

     

Посетихме университета в Авейро

Повозихме се на Молисейро (най-елегантната от всички типични лодки на регион Авейру)

    

Бяхме гости на организирания в училището домакин „Erasmus Day“, в рамките на който бяха представени всички проекти по Еразъм, работени в Кампос Мело през годините.

Невероятно любезен домакин се оказа и Университет Бейра Интериор (UBI). Учениците и техните учители се включиха в две неповторими преживявания:

Работилница “От другата страна на огледалото”

Работилница „Спагети мостове“

Тържествен поздрав към групата на проект „New Paths in Math” отправи зам.-кмет на града на приема в кметството и връчи сертификатите за участие в тази мобилност на всеки от участниците.

     

И както винаги, заредени с много емоции, изпълнени със спомени за неповторими преживявания и поети отговорности към заключителната част на проекта, си казахме „Довиждане“, „Adeus“, „Addio“, „Αντίο“ и „Do widzenia“ за последен път, но с тайната надежда съдбата отново да ни срещне за съвместна работа.