„Какъв ден е днес? Защо сте със запалени факли?“ питаха учудено хората разхождащи се в центъра на Бургас. „Отбелязваме Деня на народните будители. Факлите са символ на светлината в душите и сърцата.“ с удоволствие отговаряха ученици от бургаските училища и маршируваха гордо, носейки факлите вдигнати високо.

Идеята на Търговска гимназия събра на 30 октомври няколко училища на тържествено – и определено светло – шествие от Площад „Тройката“ до сградата на Общинска администрация. Учениците от VIII И клас с класен ръководител Георги Гешев бяха представители на нашето Механо във факелното шествие, което завърши с кратък, но въздействащ музикално-поетичен спектакъл. Благодарности и на г-жа Румяна Георгиева – зам.-директор в ПГМЕЕ, която заедно с нас уважи светлия празник. Десетките ярки факли догоряха, но огънят на будителите на България трябва наистина никога да не угасва.

Скъпи учители, ученици, граждани, Честит Първи ноември! И нека в нашето училище винаги грее огънят на любовта към знанието, запален от будителите преди толкова векове.