„ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ “ ПРОДЪЛЖАВА

От 2  до 4 декември в Пловдив се състоя втората мобилност по НП“Иновации в действие“. Учители и ученици от Пловдив, Бургас и Суворово обмениха опит и умения за прилагане на иновативни практики в училищата.

Гостоприемните домакини – ПГЕЕ- гр. Пловдив посрещнаха своите партньори – ПГМЕЕ-гр. Бургас и ПГСС“Св. Георги Победоносец “-гр. Суворово и в Иновативно дискусионно студио ги запознаха с опита, придобит от проектните дейности  към момента. Гостите имаха и възможността да разгледат реновираните кабинети по практика. Програмата продължи с участие в „Национална среща на Професионалните гимназии с дуално обучение и бизнеса“.

През това време учениците от трите училища участваха в Иновативна работилница, където екипно създаваха оригами лодка и решаваха задачи в игра „Стани богат на знание“. Възпитаниците на ПГЕЕ и учениците гости се разходиха до Гребната база и там научиха интересни факти за пловдивските спортисти и олимпийски шампиони.

Вторият ден от мобилността започна с интересна сесия „Предизвикателството да бъдеш учител/ученик днес“, включваща интерактивни упражнения, насочени към работата в екип на учители и ученици.

В открит урок  по електротехника „Светът на постоянния ток“ бяха представени интерактивни мултимедийни приложения, чрез които учениците самостоятелно преговарят, обобщават, анализират и систематизират наученото по предмета. Участниците се насладиха на атмосферата на античния град и се запознаха с факти от древната му история.

С много емоции започна и третият ден, в който бе представена проектна задача на ученици- самостоятелно подготвена драматизация по разказа „ На оня свят“ от Елин Пелин. Гостите бяха силно впечатлени от креативността и таланта на младите актьори. Под мотото „ Заедно“ педагогическите специалисти и учениците разучаваха народния танц Пайдушка тройка. Незабравими вълнения предизвикаха изпълненията на гайда и гъдулка от възпитаниците на ПГЕЕ.

Програмата продължи с открит урок „Auto CAD и техническо чертане при изобразяване на резбови съединения “ .

В третия ден от мобилността бе представен иновативен урок „Компютърът и английският език в помощ на бъдещия техник по Автоматизация “. Ученици от 9-ж клас и техните гости се запознаха с компютърната система и участваха в екипна задача.

Последният етап от програмата включваше презентация, показваща запечатаните емоции и моменти на участниците в тридневната инициатива по НП „Иновации в действие“. С много топли чувства и благодарност за преживяното и споделеното се разделиха учители и ученици. Участниците бяха единодушни, че обмененият опит е изключително ценен, а надеждите за бъдещи срещи се превърнаха в пожелание за всички.