Клубът по роботика на Механото, член на PARA (Професионална Асоциация по Роботика и Автоматика)

На 14.12.2019г. в гр. София, 12ти блок на Технически Университет, се проведе второто за тази година състезание по роботика „Робо Лига” – София. На 26.10 2019г. се проведе за първи път в БСУ „Робо Лига” – Бургас и тогава нашите ученици се класираха за София.

 Състезанието се състоя от четири кръга:

  • Първи кръг – следене на линия;
  • Втори кръг – свободен – всеки участник или отбор представя своя разработка в областта на роботиката;
  • Трети кръг – 3D лабиринт;
  • Четвърти кръг – мини сумо.

В първи кръг – следене на линия, нашите три колички се подредиха на трето, четвърто и пето място, веднага след двете колички на ТУЕС (Технологично Училище Електронни Системи) към ТУ София.

Във вторият кръг представихме собствена разработка на катапулт, реализиран с „Лего”, управляван с микроконтролер със собствен програмен продукт през телефон чрез Блутуут.

Третият кръг – 3D лабиринт бе новост за нас и за останалите участници. Докато се подготвяхме за състезанието, разучихме 3D лабиринти в интернет, настроихме и програмирахме една от количките за движение в лабиринт и макар и новобранци, се класирахме на трето място. Отново на първо и второ място се класираха двете колички на ТУЕС.

В четвърти кръг – сумо битките – се повтори борбата от предходното състезание в Бургас. Тогава нашите две колички се бориха по между си за първо и второ място, сега отново се изправиха един срещу друг, но за второ и трето място, защото отново количката на ТУЕС се оказа непобедима.

В крайна сметка спечелихме едно второ и три трети места, като не успяхме да победим единствено отбора на ТУЕС, които бяха и домакини на състезанието.

Като награди получихме медали, грамоти и последно поколение Микроконтролери със собствена операционна система, като спонсор на състезанието бе „Меликсис – България” ЕООД.

Едно голямо БРАВО за енергията, ентусиазмът и желанието за победа на целия отбор. Съвършена работа в екип, без която нямаше да успеем. Оставихме след себе си всички училища от София и страната, осем самостоятелни клуба и 28 самостоятелни участника. Непобедими, поне за сега, се оказаха домакините от ТУ София, достойни съперници  бяха СПГЕ (Софийска Професионална Гимназия по Електроника) „Джон Атанасов”, ПГЕА (Професионална Гимназия по Електротехника и Автоматика) „Киров”, Техническа Гимназия – Габрово.

След състезанието ни потърси Кристиян Михайлов, президент на PARA (Професионална Асоциация по Роботика и Автоматика). Изказа похвала на отбора и на инж. Златанова за представянето и сподели учудване, че толкова бързо се налагаме в „робо” средите в България. Разменихме координати и г-н Михайлов ни включи в PARA. Така, че занапред всеки, който отвори картата на България на асоциацията, за гр. Бургас ще бъдат отбелязани нашите координати. За нас и за Механото е голяма чест точно нашето училище да е центъра на роботиката в гр.Бургас.