Олимпийски игри в Механото

28.05.2021 година – един емоционален и вълнуващ ден за Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас! Ден, в който се проведе интегриран урок на тема: „Олимпийските игри – от миналото към бъдещето”. Инициативата беше организирана  във връзка с   Национална програма „Иновации в действие”. Втора  година Механото работи по националната програма и като домакин посрещна екипите от Професионална гимназия по механоелектротехника гр. Пазарджик и Професионална гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров“  гр. Нова Загора.

Екипът, организирал състезанието, се спря на темата за олимпийските игри, защото е убеден, че олимпийският дух адекватно се вписва в стремежа на ПГМЕЕ към  сътрудничество с други училища и развитие на иновациите в образованието.

Състезанието беше организирано с иновативните паралелки в девети и десети клас и премина като петобой. Четирите отбора – „Спарта”, „Ефес”, „Олимпия” и „Атина” участваха в надпревара, която включваше три спортни и две образователни игри. Полагането на олимпийската клетва и запалването на олимпийски огън вдъхнови отборите за достойно представяне. Всеки отбор се стремеше към победата. Учениците показаха спортни качества, знания,  съобразителност и бързина, творчески  заложби. Но най-достойните се увенчаха с победата. В духа на древните олимпийски игри състезателите получиха най-скъпата награда – лавров венец. Музикалното оформление, вдъхновените слова на „поетите”/ които рецитираха стихове на Пиндар/, изпълнението на специалните гости от школа за български и гръцки танци „Бургос” допринесоха за превръщането на това състезание в истински празник.