Иновациите – фокус към успешна промяна

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника  Бургас е едно от първите иновативни училища в града ни. Втора  година гимназията работи по Национална програма „Иновации в действие”. Тази година  на 27-ми, 28-ми и 29-ти май гости на ПГМЕЕ бяха  екипите от Професионална гимназия по механоелектротехника гр. Пазарджик – иновативно училище и Професионална гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров“  гр. Нова Загора. Програмата на тридневното гостуване беше  пълна с интересни учебни занимания и преживявания, както и с богати възможности за обмяна на опит и добри практики в иновативната дейност на училищата.

На 27 май гостите бяха посрещнати в ПГМЕЕ. Мобилността беше открита от директора  на училището госпожа Роза Желева, която приветства екипите и им пожела ползотворна и пълноценна работа. Гостите се запознаха с програмата и разгледаха нашето училище. Те бяха впечатлени от учебната среда и обновената материално-техническа база, в която учениците провеждат своите практически занятия. От 14.00 часа гостите от двете училища бяха поканени да присъстват на  иновативен бинарен урок по математика и учебна практика в кабинета по Мехатроника на тема: „Да приложим Питагор”. Учениците от иновативната паралелка „Мехатроника” от 9б клас защитиха своите проекти, изработени чрез прилагане на теоремата на Питагор. Втората част на урока беше практическа и учениците получиха задача да изработят метален салфетник. За целта те отново приложиха знанията си по математика.

От 16 часа програмата продължи с дискусионен форум в Регионална библиотека „Пейо Яворов”, която сама по себе си като обновена сграда е гордост за нашия град. Ние като домакини  представихме морския ни град по нетрадиционен и изключително впечатляващ начин чрез филма „Озарение“, посветен на големия поетичен талант на бургаския поет Христо Фотев. След силното емоционално начало  форумът продължи с обмяна на опит между колегите, споделяне  на добри практики и ретроспекция на приключващата необикновена учебна година. „ Възможни ли са и как се осъществяват иновациите в електронна среда?“ ; Може ли иновативното училище да промени образованието?”; „Как въздействат иновациите върху качеството на обучението, мотивацията на учителите и учениците?” – това бяха част от въпросите, които се поставиха в центъра на дискусията на педагогическите специалисти от трите професионални гимназии.

На втория ден от посещението гостите бяха свидетели на олимпийски игри в Механото – нетрадиционен и впечатляващ комплексен урок, включващ различни предметни области: литература, история, изобразително изкуство, музика и спортни дейности. Участници в игрите бяха ученици от иновативните паралелки в 9б и 10з клас. Екипът, организирал  урока, се спря на темата за олимпийските игри, защото олимпийският дух адекватно се вписва в стремежа на ПГМЕЕ към  сътрудничество с други училища и развитие на иновациите в образованието. Четирите отбора – „Спарта”, „Ефес”, „Олимпия” и „Атина” участваха в надпревара, която включваше три спортни и две образователни игри. Полагането на олимпийската клетва и запалването на олимпийски огън вдъхнови отборите за достойно представяне. Всеки отбор се стремеше към победата. Учениците показаха спортни качества, знания,  съобразителност и бързина, творчески  заложби. Но най-достойните се увенчаха с победата. В духа на древните олимпийски игри състезателите получиха най-скъпата награда – лавров венец. Музикалното оформление, вдъхновените слова на „поетите”/ които рецитираха стихове на Пиндар/, изпълнението на специалните гости от школа за български и гръцки танци „Бургос” допринесоха за превръщането на това състезание в истински празник.

В следобедните часове домакините организираха  опознавателна обиколка на града под наслов „Бургас – град на море и мечти”. Гостите бяха разпределени в отбори, като всеки отбор имаше маршрутна карта, по която трябваше да посети някои от най- емблематичните места на Бургас. Целта на тази задача – игра беше учениците  да се опознаят, да научат интересни факти, а също и да се полюбуват на красотата на морския ни град. Всички се завърнаха с прекрасни впечатления и емоции от разходката. За спомен от мобилността и нашето училище гостите получиха специално изработени за целта значки и сувенири.

„След проведената мобилност съм убедена, че с колегите ми вървим по правилния път. Споделянето на опит, запознаването с добри политики и практики за работа, промените във формите и методите на учене, сътрудничеството по проблемите на професионалното  обучение, изграждането на устойчиво във времето партньорство между различни професионални училища са стъпките, които ще ни отведат до целта, а именно, подобряване на качеството на образованието и повишаване на постиженията и уменията на учениците като бъдещи професионалисти в областта на техниката и технологиите” – сподели инж. Р. Желева, директор на ПГМЕЕ гр. Бургас, при официалното закриване на мобилността. От 07 до 09.06. екип от ПГМЕЕ ще посети по НП „Иновации в действие” ПГ по механоелектротехника гр. Пазарджик.