Проект „Умен чин” на второ място на 9-ия Национален конкурс за млади изобретатели „Миню Балкански”

Второ място на престижния конкурс за млади изобретатели „Миню Балкански” спечели проектът на Механото „Умен чин“. Той е реализиран от учениците Кристиан Каракабзамалов от 12 „з“ клас, Теодор Стоянов от 12 „з“ клас и техния ръководител – инж. Анна Златанова.

Функциите на умния чин помагат на учителя по забавен начин да поддържа дисциплината. Различни датчици регистрират нарушенията по време на час, активират инструменти за прекратяване на нередностите и автоматично вписват забележки в електронния дневник. Ако например ученик легне да спи на чина си, плотът започва да вибрира и се включва пръскалка с вода, която да го събуди.

Когато някой се опита да използва телефона си, да говори и да пречи на другите или изпуска газове, това се улавя съответно от датчици за светлина, за звук и за газ, така че отново се задейства пръскалката. Изградената мрежа между ученическия чин и учителския компютър съответно протоколира всяко провинение.

В този проект са застъпени и реализирани познания и умения от областта на електромеханиката, хардуера, собствено разработени софтуерни проекти и е изградена компютърна мрежа, която ако се мултиплицира, може да се използва за повече работни места.

Фондация „Миню Балкански” подкрепя млади таланти, способни да създават, да изобретяват, да творят и откриват нови машини, прибори и устройства. За тях фондацията за девета поредна година организира този конкурс.

През цялата учебна година университетски преподаватели, учители, индустриалци и инженери приемат, разглеждат и оценяват иновативни проекти на ученици от цялата страна, за да изберат 10-те най-добри, които да се състезават на финалния кръг.

Тази година той се състоя на 13.06.2021 г. в изложбените зали на Националния институт за образование на фондация „Миню Балкански”, с. Оряховица. Специално за конкурса от Франция пристигнаха проф. Минко Балкански и съпругата му.

Ден преди събитието „segabg.com” публикува статия за сериозността на събитието, проектите, допуснати до финала, състава на журито, биографична информация за проф. Минко Балкански. Линк към статията: https://segabg.com/category-education/mladi-izobretateli-pokazvat-roboti-umni-chinove-i-polivni-sistemi

Всеки участник, присъствал на това събитие, ще запомни и носи в сърцето си харизмата, научността, интелигентността, сладкодумието, изтънченото чувство за хумор, житейските съвети и желанието за подкрепа на проф. Минко Балкански и Теодоси Теодосиев. Журито бе в състав: проф. Минко Балкански, учителят по физика Теодоси Теодосиев, проф. Сава Гроздев, доц. Ангел Ангелов, инж. Людмила Божкова (представител на бизнеса) и др. Техните въпроси към участниците бяха от най-трудните и накараха всеки един от тях да даде максимума от себе си.

Напрежението започна постепенно да намалява през последната, тържествена част на конкурса – връчването на наградите. Грамотите на победителите връчи лично проф. Балкански.

За подкрепа на отбора на събитието дойде и директорът на нашето училище – г-жа Роза Желева. Тя вдъхна кураж на момчетата и техния ръководител. Нейното присъствие показа уважение и респект към академичната общност, организирала този престижен конкурс.

Всеки, който желае да разбере какво прави този „Умен чин”, е добре дошъл в клуба по Роботика с ръководител инж. Златанова. Ще има възможност да надгради „уменията” на чина, да реализира собствени проекти и възможност да участва в конкурса през следващите години.