Триизмерен иновативен урок по Електротехника, Математика и Химия

На 13.01.2022г. се проведе триизмерен урок по Електротехника, Математика и Химия на тема: “Променлив ток“ с учениците от 9“и“ клас. Гости на урока бяха г-жа Н. Николова заместник директор по учебната дейност, г-жа М. Бедрова педагогически съветник и инж. А. Колева.

Целите на урока бяха: Придобиване на знания за същността на променливия ток и начина на получаването му, връзката му с математиката  чрез синус на ъгъл и с химията за провеждането  на ток през металите.

С помощта на г-жа Н. Йорданова бяха актуализирани определенията за тригонометричните функции. Най-голям интерес предизвика  решаването на задачи с помощта на интерактивното приложение Pear Deck. Учениците показаха знания и умения за намиране  на синус, косинус, тангенс, котангенс на остър ъгъл с елементите на правоъгълен триъгълник.

Ученикът Петран Ганев разказа интересни факти за първата тригонометрична глинена таблица от Вавилон отпреди 3700 години.

Разгледан беше въпросът „Защо металите провеждат електричен ток“ , кристалния строеж на металите  и връзката строеж – свойства. Г-н Стаматов разказа много интересни истории за съперничеството между Едисон и Тесла „Войната на токовете“.

Г-жа Р. Момчилова запозна учениците с основните характерни величини – период и честота на променливи. На учениците бе показано изображениe на източник на променлив ток в електрическите централи, а именно генератор във ВЕЦ и беше изяснено едно от най-важните открития на Фарадей- електромагнитната индукция, което е в основата на създаването на променливияя ток.

Чрез интерактивното приложение Pear Deck учениците  разпознаха  различните видове токове, които им бяха представени графично.

Накрая всички разгледаха и допълниха други приложения на променливия ток в практиката и живота.               

Всички се убедиха във връзката между предметите и нейната значимост!