I място на Националното състезание по информационни технологии

На 26.03.2022г. се проведе XIV НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ. Организатори на състезанието са РУО Благоевград, VІІ СУ ”Кузман Шапкарев” –Благоевград,  съвместно с  УНИБИТ – СОФИЯ и ТУ – СОФИЯ. 

Състезанието се провежда за четиринадесети път и в него участваха ученици от  I до ХІI клас. Предвид обстановката, състезанието се проведе онлайн в платформата Teams. Категориите в състезанието бяха: V – VІІ клас: Компютърно моделиране, Интерактивна презентация. VІІI – XII клас: Уеб сайт; Мултимедийни клипове; 3D моделиране; Самостоятелни компютърни приложения. Интернет приложения. Класирането се осъществи по конкретната категория.

При проектите в категория “Уеб сайт”, в която участва отборът на ПГМЕЕ, акцентът бе върху използването на подходящи информационни технологии за създаване на съвкупност от логически свързани web страници, които имат общ адрес в Интернет. Те трябваше да съдържат едновременно, или в различни комбинации, текст, снимки, графични елементи, звук, анимация и видео. Оригиналността в прилагането на технологиите също играе важна роля. При оценяването съществено значение имаха потребителския интерфейс и графичното оформление а технологиите, които трябваше да се използват са: HTML, CSS, XML, JavaScript и VBScript ActionScript на Adobe Flash, Silverlight на Microsoft Corp. и др. изпълнявани от клиентски компютър. Сайтът трябваше да бъде публикуван в Интернет и да бъде реално съществуващ и достъпен по време на състезанието. Изискваха се налични също карта на сайта, възможности за статистика и страница, с която са представени авторите на проекта.

Комисия в категорията бе: доц. д-р Д.Иванова – ТУ София и Пламен Петров – хоноруван преподавател в НБУ.

Отборът на ПГМЕЕ – Александър Пръвчев и Радостин Радев от 12 з клас събраха 151 точки с представянето на своя проект – сайт за гейминг ревюта  и спечелиха първото място от общо 23 проекта в категория “Уеб сайт” на Националното състезание по ИТ.

Според регламента на състезанието на учениците от  12  клас, според представянето и класирането, ще бъде предложено да бъдат приети като студенти в ЮЗУ ”Н. Рилски”-Благоевград, Технически университет-София, УНИБИТ-София,  ХТМУ- София и ПУ „Паисий Хилендарски“-Пловдив по критерии на университетите.