“Грешна диагноза” – иновативен урок по Биология и ЗО с елементи на учебен театър

На 17.11.2022г. се проведе иновативен, интерактивен урок на тема “Грешна диагноза“, засягащ учебния материал по Биология и ЗО с учениците от 8Д клас. В урока бяха включени елементи на учебен театър, с което беше дадена възможност на учениците да покажат не само интереса и знанията си по биология, но и своите театрални заложби.

В самото начало на урока учениците започнаха с интерактивна игра „Куфар“, в която бяха проверени техните знания за устройството на храносмилателната система и процесът на храносмилане, който протича в нея. В хода на играта учениците трябваше да изброят участващите в храносмилателната система органи и съответния процес, който извършват, съставяйки смислен текст, като всеки ученик, дал своя отговор, посочваше следващ такъв с цел на максимална изчерпаемост и активност. След края на играта, учениците имаха поставен отворен въпрос за значението на информираността на всеки човек при опазването на здравето за храносмилателната система, с което се постави и основната цел на урока.

В следващата част от хода на урока бе представена театрална сцена от трима ученици с изявени заложби в актьорското майсторство. Учениците се бяха превъплътили  в ролята на лекар- гастроентеролог и двама пациенти с различни заболявания. Актьорите имаха задачата да представят цялостна симптоматика и превенция на разглежданите заболявания, докато останалите ученици-публиката, трябваше да следи за достоверността на представлението. Ученикът в ролята на лекар имаше задачата да заблуди публиката при определянето на диагнози, като при първия пациент бе определена вярна диагноза и отговарящото за нея лечение, докато при втория пациент диагнозата бе сгрешена. Публиката от ученици след края на представлението имаше задачата да оцени работата на гастроентеролога, служейки си с таблица на представените заболявания и да посочи дали лекарят е направил грешка и да я коригира. С тази задача  учениците съумяха да достигнат до отговор за мотивационния въпрос относно значението на информираността при грижата за личното здраве на всеки човек.

След края на актьорската игра публиката от ученици трябваше да дискутира по темата за правилното поставяне на диагнози и хигиенните правила, необходими за превенция на представените заболявания, които са задължителни за всеки човек. В края на урока се проведе кратка онлайн викторина в платформата Quizizz с въпроси от конкретно разглеждания учебен материал по Биология и ЗО, а също и такива, търсещи личното мнение на всеки ученик относно интереса, настроението и полезността от проведения урок.