PHIOSOPHIE oder Was kann ich wissen? или  „Философия на немски език“

На 25.11.2023 г. в ПГМЕЕ се проведе бинарен урок на тема :“Философия на немски език“ с учениците от 8 Д клас. Урокът е част от програмата на гимназията, посветена на Световния ден на философията и бе подготвен и организиран от г-жа Радостина Славова – старши учител по немски език и г-жа Светлана Топалска – учител по философия.

Преподавателите си поставиха следните цели: научавайки интересни факти за възникването на философията като наука, първите идеи, които променят възприемането на света и човека в него и любопитни факти от биографиите на първите философи, у учениците да се формира интерес към науката и непреходната стойност на философията за развитието на човешката мисъл, култура и отделен човек, показвайки знания и развивайки уменията си по немски език – слушане с разбиране, говорене и писане.

Урокът започна с кръстословица на немски език, съдържаща думи от актуалния учебен материал. Правилното й решаване разкри пред учениците името на Талес, който е обявен от науката за „първи философ“. В кратка лекция, учениците бяха запознати с интересни факти от неговия живот, научни достижения и философски тези. Ученик от класа представи кратка негова биография на немски език, а съучениците му записваха разбраното в предварително раздадени работни листи, след което заедно преведоха от български на немски език един от най-запомнящите се негови цитати: „Времето е най-големият мъдрец, защото разкрива всичко“.

След Талес, в хронологичен ред и по същия начин, от отделни ученици  бяха представени Сократ с цитата „Аз знам, че нищо не знам“, Платон: „В основата на всяка мъдрост е търпението“, Аристотел с „Нещастието сплотява хората“ и Зигмунд Фройд /психолог, но присъстващ в учебния материал по философия за 8 клас и изучаван от учениците/ с цитата: „Завистта е разрушителна“.

Часът приключи с игра в Kahoot, с която учениците се справиха бързо и успешно, показвайки, че вече познават представените философи и техните биографии.