Световен ден на Философията. Бинарен урок Немски – Философия

На 25.11. 2022г., във връзка с отбелязването на „Световния ден на Философията“, г-жа Радост Славова и г-жа Светлана Топалска, проведоха  бинарен урок – философия и немски език. Представяйки най-интересното от биографиите и идеите на древните философи, учениците от 8д клас, демонстрираха знания и умения за изразяване на немски език.

Урокът започна с кръстословица на немски език, съдържаща думи от актуалния учебен материал. Правилното й решаване разкри пред учениците името на Талес, който е обявен от науката за „първи философ“. В кратка лекция, учениците бяха запознати с интересни факти от неговия живот, научни достижения и философски тези. Александър Димов представи кратка негова биография на немски език, а съучениците му записваха разбраното в предварително раздадени работни листи, след което заедно преведоха от български на немски език един от най-запомнящите се негови цитати: „Времето е най-големият мъдрец, защото разкрива всичко“.

След Талес, в хронологичен ред и по същия начин, бяха представени Сократ от Валери, а избрания цитат беше „Аз знам, че нищо не знам“, Платон от Александър Добрев с „В основата на всяка мъдрост е търпението“, Аристотел от Веселин с „Нещастието сплотява хората“ и Стоян, който представи Зигмунд Фройд /психолог, но присъстващ в учебния материал по философия за 8 клас и изучаван от учениците/ неговият цитат беше „Завистта е разрушителна“.

Часът приключи с игра в Kahoot, с която учениците се справиха бързо и успешно, показвайки, че вече познават представените философи и техните биографии.