Празниците в ПГМЕЕ продължават

Две събития ознаменуваха вчерашния ден – обявяване на резултатите от Национален литературен конкурс „Път към безкрая“ и провеждане на Тържествен педагогически съвет.

По инициатива на училището и със съдействието на Община Бургас и  РИО – град Бургас беше обявен  национален литературният конкурс, който намери широк отзвук сред учебните заведения в страната. Петдесет и един участници се включиха в инициативата. За младите творци от училищата  обявената тема се превърна в пътуване към себепознание, преодоляване на граници, откриване на нови светове, поглед в бъдещето. Конкурсът  беше обявен в две категории – за написване на есе и за стихотворение.

Обявяването на резултатите и награждаването на отличените от журито творби се проведе в зала „Петя Дубарова“,  Морско казино.  Гости на събитието бяха ръководството на гимназията, учители и ученици от ПГМЕЕ, наградени участници и техните ръководители.  Жури в състав г-жа Харизанова – старши експерт в РИО Бургас , г-жа Япаджиева – старши експерт в отдел „Образование“, Община Бургас и г-жа Пръвчева – бивш преподавател в ПГМЕЕ, оценяйки художествените достойнства на произведенията, определиха призовите награди. Изпълнение на ученичка от Музикалното училище в град Бургас, с което започна мероприятието, подготви публиката за срещата й с мечтите и поривите на  младите творци, създаде тази атмосвера  на поетичност и вдъхновение, която я подготви за съпричастност и съпреживяване. Г-жа Харизанова обяви отличените творби в двете категории. Сред наградените ПГМЕЕ спечели две призови награди –  стихотворението на ученика Минко Мечков от 9з клас от ПГМЕЕ с ръководител г-жа Пепа Марчева получи първа награда в категория „Поезия“, а  Иван Ставрев от 8з клас с ръководител  г–жа Янина Славова беше отличен с второ място в категория „Проза“ .  Учениците Генадий Котаков от 11г клас и Драгомир Петков от 9 г клас  с ръководител г-жа Раиса Агеенко  получиха поощрителни грамоти.

Празничният ден продължи с Тържествен педагогически съвет, който се проведе в учителската стая на ПГМЕЕ. Настоящи и бивши учители споделиха своята принадлежност към едно от най-старите училища в нашия град. Тържеството беше открито с химна на Европа, изпълнен от ученици от Музикалното училище в Бургас. След това прозвучаха националният химн и химнът на ПГМЕЕ.  Г- жа Желева обяви началото на Тържествения педагогически съвет. В своето приветствие тя пожела на всички здраве и лични успехи, настоящите преподаватели поздрави с високия професионализъм в мисията „учител“ и представи гостите – г-жа Ананиева, заместник кмет по Култура и образование, Община Бургас ; г-н Крумов, председател на Училищното настоятелство; г-н Шишманов, директор на ПГМЕЕ до 2010 година и г-жа Петкова, помощник директор до 2010 година.

Г-жа Ананиева приветства присъстващите с 90-годишнината на гимназията: „Механото се асоциира с авторитет, професионализъм, уважение. Възпитаниците на училището са допринесли за развитието на града ни и Община Бургас .Г-жа Ананиева връчи Поздравителен адрес от кмета на града г-н Николов.  С вълнение г-н Шишманов каза: „Аз съм щастлив човек. Исках да уча в това училище и учих, исках да работя тук и работих с едни прекрасни хора. Целият ми живот протече в училището и за училището. Нека то да пребъде.“ Г-жа Петкова допълни: „ Бях член на един сплотен екип от хора, отдадени на своята кауза, пълни с идеи и ентусиазъм, обичащи професията си.“ Г-н Крумов също сподели своето вълнение: „ Много се вънувам. Съдбата ми поднесе голям подарък – да присъствам на тържеството на моето училище. Когато постъпвах като ученик си мислех, че ще бъда в него само четири години. След това продължих да уча с двамата си синове, а после станах и председател на настоятелството в училище. Това е съдба и аз съм горд и щастлив.“  Спомени споделиха и други гости, чийто професионален път е свързан с ПГМЕЕ.

Г-жа Желева връчи Почетни грамоти за изключителен принос в развитието на ПГМЕЕ на г-н Шишманов, г-жа  Петкова, г-н Крумов , както и на всички които са били част от ръководния екип на „Механото“ до 2010 г. Тя закри Тържествения педагогически съвет с пожеланието: „Да бъде!“
P1120141        P1120119