9 май – Ден на ученическото самоуправление в ПГМЕЕ

Ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника гр. Бургас поеха управлението на школото си за един ден. Михаил Буланов (ученик от XI клас) седна на стола на директора инж.Роза Желева. Той е кандидатствал за позицията, като е пуснал номинацията си в специална кутия. Това са направили и останалите му връстници, които днес са в ръководството на школото. Всеки ученик си пуска листа с кандидатурата, след което избора бива направен на заседание на Ученическия съвет. Смяната на местата между ученици и учители е в рамките на инициативата “Ученическо самоуправление”, което се провежда от години на 9-и май.
В рамките на днешния ден Михаил Буланов попива знания от инж.Роза Желева. Директорът на ПГМЕЕ го запозна със задълженията му. Двамата обсъдиха извън класните занимания на учениците, проблемите, с които се сблъскват те, как да се подобри връзката – ученик-учител-родител и други. Освен Буланов, в управлението на училището се включиха и ученици от IX и X клас. Зедно с инж.Рожа Желева и екип на “Черноморие” единайсетокласникът влезе в час по математика в VIII “г” клас. Преподавателката Надежда Йорданова бе отстъпила мястото си на Анелия Станчева и Мартин Кидеров. Осмокласниците преподаваха на своите съученици урока “Ъгли, чиито рамене пресичат окръжност”. Двамата са изразили желание да се включат в инициативата и да влязат ролята на преподаватели.
Михаил Буланов, като директор на гимназията, провери дневника за отсъстващи ученици и видя как върви преподаването на урока по математика. Миналата година единайсетокласникът е бил заместник-директор. Тази година обаче се “прицелил” в мястото на директора инж.Роза Желева. Михаил учи в паралелка “Микропроцесорна техника”. Избрал е ПГМЕE, заради възможностите, които дава. “Тук получавам професия. Езикът винаги може да се научи. Не е задължително да си завършил езикова гимназия. А след като завърша ще кандидатствам в Техническия университет в София”, сподели Михаил Буланов.