Учениците от ПГМЕЕ гр Бургас посетиха десетото юбилейно издание на Webit.Festival Europe което се проведе тази година на 26-27 юни.Отличен като най-влиятелният форум за иновации, политики, инвестиции, дигитална икономика и предприемачество в Европа през 2018 г., фестивалът ще бъде сборна точка на водещи световни бизнес лидери и иноватори, инвеститори, както и политици, комисари, премиери и министри от Европа.
Съвместната работа между Министерството на образованието, Съветът на ректорите, Националното представителство на студентските съвети в Република България и фондация Webit направи възможен Webit.X – проект, създаден в името на най-умните и трудолюбиви младежи на възраст между 16 и 23 години. Докосване до бъдещето – възможност да видят неща, които мнозинството от техните връстници в Европа и света биха видяли евентуално по телевизия или онлайн.

Събитието се проведе на 27 юни в зала Арена Армеец от 19:00 часа ибе предназначено за активни ученици, студенти и младежи. Webit.X има за цел да избере над 5000 младежи на възраст между 16 и 23 годишна възраст с интерес към иновациите и усет към случващите се дигитални промени в заобикалащата ни среда.

Те видяха, имаха близък контакт с някои от най-големите съвременни технологични изобретения, като хуманоидния робот с гражданство – София, персонална летателна система Iron Man – велосипедът на бъдещето, киборг – симбиоза между човек и машина – “бъдещите подобрени хора” и много други.

Основателят на Webit д-р Пламен Русев отправи мотивиращо послание към бъдещето на Българи”Може би знаете, че през последните два дни на местата, на които вие сега седите, стояха хората, които променят човечеството. 110 държави кацнаха в София, в нашата София. Събрахме тези хора тук не защото имат бизнес в България, знаете колко сме мънички. А защото Webit е достатъчно влиятелен, за да мотивира мотиваторите от цял свят, инвеститорите с десетки милиарди долари в джобовете си да кацнат в България. За да направят така, че да преоткрием бъдещето заедно. Webit е градът на бъдещето, на който вие вече сте достойни граждани.

Основателят на Webit Пламен Русев към 3000 умни младежи: “Лудите променят света!
Всички хора по света говорят за Елън Мъск , за Бил Гейтс, Стийв Джобс, но аз сега ще ви разкажа една друга история. Цар Борис създава продукт, който е един от най-уникалните продукти в света – това е оръжието, което позволява да изразим красотата на нашите мисли. Той финансира създаването на азбука, която днес се ползва от 300 млн. потребителя. И нека да ви припомня само няколко цифри – това е било преди има-няма 1200 години. Колко от продуктите на Стийв Джобс ще съществуват след 1200 години, според вас? Колко от тези телефончета ще съществуват след 1200 години? И ще бъдат използвани не само всяка минута, а всяка секунда от живота на 300 млн. човека по света.

Докато другите народи празнуват Деня на независимостта си или годишнина от някоя война ние българите имаме Ден на нашето най-ценно оръжие – езика си, и на нашата собствена азбука. И това ни прави толкова уникални, колкото не можете да си представите. Всеки един от вас е толкова уникален, че да си губите времето да не мечтаете по най-големия начин на света, да си представяте как можете да завладеете планетите, космоса и Вселената; да си губите времето, а не да давате всяка една секунда най-доброто от себе си, е наистина огромна загуба за човечеството. Не го правете. Не си го позволявайте.

Времето на всеки един от нас е много кратко. Ето защо мислете за това непрестанно. Давайте от себе си най-доброто не просто всеки ден, давайте го всеки час, всяка една секунда. Защото когато давате най-доброто от себе си, вие ще постигнете най-доброто от това, което можете. А всъщност, поне за мен, това е щастието. Да създам максимално много стойност за себе си, защото ако аз не съм щастлив, моето семейство ще има един нещастен член, моите приятели ще имат един нещастен приятел, моята държава ще има един нещастен гражданин. Планетата Земя ще има още един нещастник – няма нужда от това! Щастието започва от нас. Когато знаете какво искате да направите и искате да го постигнете, правете го – давайте най-доброто от себе си всяка една секунда.

Всъщност технологиите започнаха да изпреварват научната фантастика. Когато го видите и го разберете, ще осъзнаете колко невероятни можете да бъдете и ще мечтаете за следващия изстрел към Луната.

Аз вярвам, че не трябва да ви даваме легла, на които да ви е удобно. За това и там отзад нямата столове, даже мислех никой да няма столове. Защото на никого не трябва да му е удобно, защото когато на човек му е удобно, той се отпуска. Развитието, предприемачеството изисква винаги да сте извън зоната на своя комфорт. Само тогава мозъкът ви започва да работи така, че вие да станете ефективни и да оцелеете. Комфорта създава ленивост. Винаги стойте извън зоната на своя комфорт.

Казах, че не искам да ви давам легла – но всъщност искам да ви дам трамплини. На всеки един от вас – по един трамплин и да скачате! Да скачате все по-високо и по-високо. Защото имаше една българка, която скочи толкова високо, че 30 години никой не е минал нейния рекорд. Тя се казва Стефка Костадинова. Значи българите могат да скачат! И всеки един от вас може да скача. Само не го забравяйте и всеки път, когато си помислите, че сте на път да паднете, си спомнете, че всеки скок преди това е бил свързан с много падания. Въпросът е никога да не падате по един и същ начин, защото това вече е глупаво. Падате, научавате се, запомняте как сте паднали и продължавате. Следващият път пак сте паднали, но по различен начин и така ще научите всички начини за падане и като ги научите ще спрете на падате.

Колко от вас могат да плуват? Както сте се научили да плувате, където е много важно да не се удавите, така ще се научите и да мечтаете и да падате, защото животът е низ от падания и високи подскоци.

Хората постоянно ми казват, че съм луд. А това е добре – защото ако хората ви обявяват за луди, значи идеята ви е уникална и никой друг не я е правил. Лудите променят света!

Скъпи, прекрасни млади хора, аз съм горд с вас, горд съм, че вие сте цветът на България и това, което обещавам е, че ние в Webit тепърва ще мислим начини, по които да се свържем с вас и да ви бъдем полезни. Благодаря ви за това, че сте толкова хубави, умни и прилежни. Бъдете такива! В живота няма прошка – глупавите и тези, които не гледат, я ги блъска влак, а на края резултатът е „ох, защо на мен се случи“… Защото не мислиш. Ако си казвате „ох, защо не мен се случи“, значи някъде бъркате. Късметът каца само на рамото на подготвените. Бъдете такива. От мен имате цялата позитивна енергия с пожелание за най-страхотното бъдеще, което можете да имате. И не забравяйте – вие сте българи!”

Ръководството на ПГМЕЕ гр Бургас изказва своята благодарност на г-жа Виолета Илиева – Началник на РУО гр.Бургас, за предоставената възможност на нашите ученици да участват във форума и по този начин те да се мотивират, а и да предадат на своите съученици преживяното и очакваме от тях да бъдат част от Webit.