Проект “New Paths in Math” по програма Еразъм+

Приключи втората мобилност с участието на ученици от ПГМЕЕ гр Бургас по проект “New Paths in Math” по програма Еразъм+.  Галя и Габриел от 11-ти з и Иван от 12-ти Е клас ,  съвместно със  заместник-директора г-жа Георгиева и учители от гимназията,  посетиха градовете Варшава и Краков в Република Полша и се завърнаха богати с приятелства и изпълнени с много емоции и впечатления. Проектът се осъществява съвместно с  Zespol Szkol Elektronicznych I Licealnych – най-голямото професионално училище във Варшава, обучаващо  в сферата на електрониката, както и с училища от Италия, Португалия и Кипър.

 Програмата през седемте дни на посещението беше напрегната. Учениците представиха екипно предварително зададена домашна работа, разработиха презентации и участваха в математически УРОЦИ И състезания. Посетиха уникалния варшавски Научен център Коперник  и прекараха половин ден в царството на науката, сред безброй демонстрации и експерименти. Тук задачата им беше да опишат и да представят по групи това, което ги е впечатлило най-много. Презентациите бяха изключително интересни ,  а учителите от всички държави, участващи в проекта, се превърнаха в жури и със своите оценки по различни критерии определиха първенците. Проведе се и математическо състезание, в което учениците трябваше да премерят сили в решаването на задачи в областите на комплексните числа, прогресиите, функциите, теория на вероятностите, както и такива от забавната математика. Учителите посетиха GeoGebra Center, където се запознаха с възможностите и особеностите на най-добрия динамичен геометричен софтуер GeoGebra – приложим както  за нуждите на изследователска работа, така и доказано добро нагледно  и демонстрационно  средство в процеса на преподаване.

Богата беше и културната програма. Участниците посетиха центъра на Варшава и Стария град, където разгледаха всички забележителности и се включиха в игра, в която трябваше да открият обект от карта и да отговарят на зададени въпроси. На третия ден от програмата посетиха красивия град Торун, където разгледаха родния дом на Николай Коперник, след което в специални работилници се научиха как се изработват свещи, сапун и традиционни  местни сладки по специална тайна рецепта.

През последните два дни преди завръщането си разгледаха удивително красивия старинен град Краков, посетиха замъка Вавел, царството на солта – солната мина Виеличка и  покъртителния концлагер Аушвиц- един урок по история, който никога няма да бъде забравен.

След напрежение и труд, много смях и забавления раздялата беше най-трудна. А най-хубавото от всичко е, че освен незабравимите спомени ще останат и приятелствата.