Към върховете в Киокушинкай!

На 25 и 26 октомври във Вила до Конде, Португалия се проведе 33-тото европейско първенство, организирано от Световната Киокушин Федерация (KWF).

В младшата група момчета и момичета участва и Тодор Крушков, ученик в  ІХ „и” клас в Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. След оспорвани двубои Тодор достига до финал в категорията от 55 до 65 кг, като в крайното класиране зае достойното ІІ място и спечели сребърен медал.

Тодор тренира киокушин вече почти 10 години и с нетърпение очаква следващите първенства, като стремежът му е да достигне върховете в този труден, но и увличащ спорт.  

Киокушинкай (極真会館; Kyokushinkai) е името на стила карате, създаден от сосай Масутацу Ояма (1923–1994), X дан. Името на стила идва от Kyoku (краен, пределен, върховен), Shin (истина) и Kai (организация).

През 1954 г. Ояма започва да преподава на една поляна, станала и първото му импровизирано доджо. През 1956 година първата истинска зала отваря в бивша балетна школа. Една година след това той има вече 700 ученици, независимо от трудността на тренировките.Ояма и неговите инструктори възприемат и изучават всяка нова техника, забелязана от тях като успешна на тези малки битки, и я вкарват в обучението – така стилът се развива.

Днешната Главна квартира е официално отворена през юни 1964 година, когато се приема официално и името Киокушин. Оттогава стилът се разпростира по целия свят, отварят се школи в 120 страни и регистрираните членове достигат внушителното число 12 000 000.