МЕХАНОТО НЕ САМО ПАЗИ ТРАДИЦИИТЕ, НО И СЪЗДАВА ТАКИВА!

ПГМЕЕ Бургас за втора година е домакин на уникално за града ни събитие под надслов „Предприемачество чрез наука“, организатор на което е ЗОНТА КЛУБ Бургас, в партньорство с Фондация Университет за деца.

В унисон с целите на това събитие бяха приветствените слова на Президента на Зонта клуб Бургас, г-жа Петя Великова: „С това ние искаме да Ви дадем нови хоризонти да се развивате, да провокираме вашето любопитство и да повярвате, че всеки от вас има способността да промени света. Тези дни на науката са свързани с отбелязването на Дните на Амелия Еърхарт – зонтиянка и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, така че нека следваме нейния полет в небесата като вдигаме високо нагоре глави и искаме винаги да се развиваме.“; на Ръководителя на Фондация Университет за деца, Явор Киряков: „Бъдете себе си и не подражавайте на шаблона. Следвайте мечтите си, бъдете такива, каквито вътрешно чувствате, че искате да бъдете! Вземете с пълни шепи от науките, до които ще се докоснете в тези дни, и ще сътворите чудеса.“; на проф. Севдалина Турманова – зонтианка, университетски преподавател по химия и настоящ Председател на Общински съвет – Бургас: „Тези науки, с които ще се срещнете днес, дават много нови хоризонти за вас и небе, в което да летите. Бъдете смели, търсете себе си и участвайте в повече такива инициативи!

Като Директор на гимназията – домакин, г-жа Желева благодари за доверието, което ѝ се оказва за втора година, и сподели с гордост: „В годината, в която навършва  95 години, Механото показа не само че пази традициите, но и създава такива. А когато те, традициите, са свързани с нашето бъдеще – децата, с моделирането на техния научен интерес, с въвеждането им в магията да владееш технологиите, нашето училище ще си остане една „обетована земя на знанието“. Вратите на ПГМЕЕ са широко отворени за търсещите, искащите, иновативните!“

Водещите на Работилниците по химия – Екатерина Методиева и Натали Симеонова; по биология – доц. Иса Хаджиали; по физика – Олег Каменщик; по електроника и микроконтролери  – Невен Боянов и Ивайло Николов; по 3D принтиране – Явор Киряков; по роботика и електроника – Иван Стефанов, Владимир Гаристов, Ганчо Ганев и Симеон Коев, въведоха в чудния свят на науката и технологиите ученици от десет основни и средни училища и две професионални гимназии. Сред тях бяха и наши осмокласници, като Ивайла Върбанова (VIIIИ клас), която  изуми с уменията си ръководителите по микроконтролери и нейното роботче тръгна първо.

През втория ден в кабинетите на гимназията се обособиха две „арени” – на науката и технологиите. Демонстрации, опити, любопитни факти се разкриваха пред жадните за знания погледи на деца, дошли със своите родители на този фестивал на науката. Над 600 души пристъпиха прага на Механото в неделния ден и се присъединиха към събитието. Това, че толкова много родители бяха отделили от времето си в почивния  ден, макар и част от тях да живеят извън града, показва готовността им да инвестират в най-смислената инвестиция – образованието. Буквално до последните минути все още се появяваха хора на вратата и молеха да могат да присъстват, макар и за малко.

Изводът, който си направихме ние, от Механото, като домакини на събитието, е следният: „Жителите на Бургас и околностите са хора, желаещи да се развиват децата им, хора, вярващи в предприемачеството чрез наука, и това е хубаво, защото в такива семейства растат и нашите бъдещи ученици“.

В заключение изказваме благодарност и на трите групи доброволци от IXЗ и IXЖ клас на ПГМЕЕ за всеотдайното им съдействие, което оказаха на водещи и посетители по време на двудневното събитие.

До нови срещи, любители на науката, до нови срещи, радетели на знанието!