ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В ПГМЕЕ ПРЕЗ 2020г.

За шеста поредна година инициативата Европейски ден на спорта в училище се превръща в своеобразен празник за всички. Този път обаче забавлението беше повече и това се получи от невероятната колаборация на спортни игри, разделно събиране на отпадъци и и индиректна демонстрация как спортът може да подобрява психичното здраве на учениците.

Спазването на противоепидемичните мерки наложи някои ограничения на видовете спортове, които да включим, но пък от друга страна бяха предизвикателство за нашата креативност.

Споменахме и разделно събиране на отпадъци?

О, желанието за спорт и физическа активност може да се съчетае и с това. Във всички физически активности – подвижни игри за ловкост, бързина, екипност, умело беше съчетан елемента за разделното събиране на отпадъци. За втора поредна година „Момичетата на Механото“ се организират в този ден и се включват в специално подбрани за тях игри за ловкост и пъргавина. И ако за другите спортни дейности учителите се стараеха да ги организират по класове(за да избегнат контакт между ученици от различни паралелки, предвид масовото участие на учениците от класовете), то при представителките на нежния пол подбрахме занимания изискващи отборно представяне, с което реализирахме едно от мототата на ЕДСУ – „Спортът създава приятелства“. В техните игри също беше застъпен елемента „Игри без отпадъци“. Игрите изискваха от момичетата да са бързи, да са ловки, да са съобразителни… и те им го дадоха, като гарнираха всичко това и със своя чар.

Между различните игри, преподавателите бяха подготвили кратки куиз игри с въпроси, за да покажат как спортът може да подобрява психичното здраве на учениците и да стимулира мисловната им активност.

Надписа, който ще срещнете в този момент, в любимите компютърни игри е Game Over. И тук играта свърши, но само за този ден. Остана спомена от това как умело бяха съчетани полезното с приятното, неповторимите емоции, удовлетворението от отдадеността на учениците към спорта и не на последно място гордостта от всеотдайната работа на колегите по физическо възпитание и спорт, без които този празник на спорта нямаше да се случи.