Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника от Бургас на мобилност по Еразъм +

В периода 01- 05 май 2023 г. екип от четирима ученици и техните ръководители Стефка Чавдарова, Надя Г. Николова и Татяна Ботева взе участие в последната мобилност на проекта по Еразъм+ „Digistories of Generation Z “ в град Дорохой, Румъния.

Учениците от Ирландия, Турция, България, Испания и Румъния работиха заедно за популяризиране на европейското културно наследство и английския език.

Непринудени и ангажирани, всички те  участваха с интерес в дейностите по проекта, които се проведоха в гимназия „Мария Регина “.

Темата на мобилността беше „Уважителни взаимоотношения“. Изключително увлекателно  бяха проведени уъркшоповете от учениците в училището домакин. През всичките дни по време на заключителната мобилност учениците и учителите имаха възможността да се насладят на дружелюбната атмосфера, която цареше сред тях. Учениците от Механото с радост и интерес взеха участие в работилниците, които бяха представени по иновативен и интерактивен начин. Училището домакин организира т.нар. игра: „Лов на съкровища“ , която се проведе из град Дорохой. По време на играта учениците бяха разделени на отбори, беше им зададен маршрут. Те трябваше да посетят забележителности в град Дорохой и да се снимат на тях. В края на седмицата забавните и интересни видеа бяха показани пред всички.

В рамките на мобилността участниците имаха възможността да посетят Музея на молдовското село – къщи музеи, показващи част от историята на област Молдова, а в близост бе и Крепостта на град Сучава.

Като знак на вечно приятелство горя  лагерен огън с песни и танци  по време на една от вечерните ни разходки.

Церемонията по връчване на сертификатите беше прекрасна и запомняща се и просълзи всички участници, но завърши с тържественото обещание за нови срещи.

Някои участници по проекта споделиха своите впечатления:

Стоян Стоянов 11 а:

Тъй като вече може да се каже, че натрупах голям опит в проектите на Erasmus+,  аз бях подготвен за ново уникално изживяване. В рамките на престоя ни в Румъния  бях щастлив да се видя с много познати лица и да се сприятеля с други интересни личности. Не мога да не отбележа, че Румъния не само оправда моите очаквания като преживяване, но и ги надхвърли. Румънският народ е сплотен и вярващ, неща които оцених още в първия си ден в страната им. Техните градове: от огромния Букурещ, през историческия Яш, кроткия Сучава, та дори и малкия Дорохой имаха своето собствено необикновено излъчване и направиха преживянето в Румъния малко по-сантиментално.

Александър Петков 11 а:

Когато пристигнахме в Дорохой бяхме посрещнати от домакините ни, които бяха много щастливи да ни видят отново. По време на  престоя ми научих, че румънците са доста усмихнати и приветливи хора, както и в семейството което бях, така и с останалите деца от проекта на Erasmus +. Заради различните workshop-ове се сприятелихме не само с тях, но и с другите чужденци. Това преживяване беше невероятно, просто всички тези страхотни хора го направиха успешно и незабравимо.