Седмица на четенето

Изминалата седмица в ПГМЕЕ беше много интересна и изпълнена с положителни емоции. Това е една от най-дълго очакваните седмици през учебната година за всички в нашата гимназия – Седмицата на четенето.

Лина Дънам е казала: „Нека да постъпим разумно и да добавим 8-ми ден към седмицата, посветен само на четене.“  Тъй като няма как да го направим, ние в ПГМЕЕ спазваме всяка година традицията да посвещаваме цяла седмица на четенето, като организираме различни инициативи.

Началото  на Седмицата на четенето беше поставено с рецитал за книгата – „Родна книга“, в който се проследи историята на книгите. Вдъхновяващи мисли за четенето окрилиха аудиторията от любители на книгите в ПГМЕЕ. След това всички се насладиха на филма „Покровителите на Европа“, посветен на Св. Св. Кирил и Методий и тяхното дело.

Инициативите през седмицата продължиха с нещо любимо – споделяне на впечатления от прочетени книги. Тази година то премина под мотото „С книга на плажа“. Макар и в училище атмосферата беше типично плажна. Всички участници пийнаха освежаваща безалкохолна мента, не липсвеше и продавач на царевица, който беше голямата изненада на събитието. Всички участници натрупаха впечатления за различни книги и списъкът им за лятото вече е обновен и разширен.

Следваща инициатива, която беше проведена в рамките на Седмицата на четенето беше конкурс за изразително четене на художествен текст. Участниците имаха възможност да си изберат на какъв език да направят прочита – български, език, английски език или немски език. Учениците бяха подбрали интересни текстове, а най-предпочитан автор се оказа Ботев.

Изключително силен емоционален заряд имеше прочитът на творби от личното творчество на наши ученици. Щастливи сме, че имахме възможността да бъде споделено с нас нещо толкова интимно, каквото е личното творчество.

Не пропуснахме да отбележим и професионалния празник на библиотекаря на 11. май. Направихме виртуална разходка из десет от най-красивите библиотеки в Европа.

Последният ден по традиция беше отреден за награждаване на най-активните участници в Седмицата на четенето, както и на отличилите се в конкурса за изразително четене.

Изключително сме щастливи, че с всяка изминала година общността на четящите млади хора в ПГМЕЕ се увеличава и интересът към книгите не стихва. Именно затова тази специална седмица от учебната година е така чакана. В нея не сме учители и ученици, а просто хора, които обичат да четат. С нетърпение чакаме новата учебна година и следващата възможност да се посветим на книгите и четенето за цяла седмица! До нови срещи!