Третата  мобилност по проект Еразъм+ „Не на тормоза“ в гр. Назилли, Република Турция

Третата  мобилност по проект Еразъм+ „Не на тормоза“ се осъществи в гр. Назилли, Република Турция, от 8 до 12 май 2023 г. В българския екип бяха включени 7 ученици от 11 клас и техните ръководители– Стефка Чавдарова, Надя Г. Николова, Татяна Ботева и Евелина Григорова.

Наситената с дейности, свързани с проекта, програма започна с официално откриване в двора на училището домакин – Nazilli Science High School. Под звуците на турския химн беше вдигнато националното знаме, след което бяха пуснати химните и на гостуващите екипи от България, Румъния, Испания, Португалия и Франция. Последвалата обиколка на училището завърши  в директорския кабинет, където гостите бяха запознати с някои аспекти от училищния живот.

В продължение на 5 дни всички участници имаха възможност не само да работят по програмата на проекта, но и да се докоснат до богатото културно- историческо наследство на района. В рамките на проектната програма учениците създадоха песен, която изпяха заедно, подготвиха и представиха на кея в Кушадасъ огромен плакат за 9 май –Деня на Европа. Те изгледаха и дискутираха видеа относно значимостта на спорта като  превенция срещу тормоза и способността му да подпомага психическото възстановяване на жертвите. Сборни отбори от всички държави изиграха футболен мач.

В културната програма бяха включени  нагледна демонстрация на националния спорт на Турция – стрелба с лък и практическо упражнение , както и урок на живо по местни фолклорни танци, в който с много ентусиазъм се включиха всички. Най- вълнуващи бяха посещенията на  историческите забележителности Ефес, Афродизиас, Ниса, Хиераполис и природната забележителност Памуккале.

Мобилността беше закрита с връчване на сертификати за участие и обещание за нови срещи в следващия етап в Румъния. Оказа се, че петте дни заедно с домакините и приятелите от другите екипи са били достатъчни, за да се създадат нови приятелства и траен интерес към историята и културата на държавата домакин, да се обогати английския език на учениците с нови думи.

Ето няколко мнения на учениците  участници в проекта:

„… Освен че подобрих езиковите си познания и култура, в по-голяма степен разбрах значението на мултикултурните различия….“ Илиян Михалев 11а  клас

„…Проектът ми помогна да надградя себе си, успях да изляза от зоната си на комфорт, обогатих речника си, опознах част от чуждите култури, което ми помогна да осъзная уникалността на всеки човек….“ Теодора Маринова 11  и клас

„ …Семейството, в което се настаних беше много гостоприемно, както и повечето хора в Турция. Запознах се с много хора от различни държави и опознах тяхната култура. Посетихме прекрасни места и научихме тяхната история. Обогатих речника си на английски и завързах приятелства които ще ми останат за цял живот .Никога няма да забравя това преживяване…“ Ивайла Върбанова 11 и  клас

„…Преживяването там беше невероятно прекарах 5 дни, изпълнени с невероятни емоции, местата на който ходихме бяха много красиви и изпълнени с енергия, проектът дава голяма възможност да се запознаем с много хора от различни държави, с различни култури и да създадем нови приятелства ,подобрих английския си език, подобрих си способността да работя в екип.” Велиян Пехливанов 11 а клас.

„…Трудно е всички тези хубави моменти да се опишат с думи, но поне за мен ще си останат незабравими. Макар и за няколко дни, които минаха като миг, успях да разбера и науча много неща. Повиших езиковите си способности. Създадох много нови приятелства с ученици, но и с учители, които ще си останат за цял живот.. Много съм благодарен, че участвах в проекта!!!” Веселин Петров 11 д клас. 

„…Проектът, в който имах уникалната възможност да участвам, беше незабравим. Отново се събрахме много хора с различен произход, различна религия и култура. В училището, където се събрахме, трябваше да направим песен относно проекта ,,Stop Bullying”, след което трябваше да я изпеем и лично според мен се получи много добре. Проектът  не само ме обогати със знания относно чуждата религия и култура, но и с много нови запознанства и нови приятели. Всички, които участваха в проекта, бяха невероятни и дружелюбни хора….“ Йоан Димитров 11 б клас.