ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В ПГМЕЕ – ТЪРЖЕСТВО С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО

На 16 септември 2024 г. Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника тържествено отвори врати за своите ученици, посрещайки ги с интересна програма по случай откриването на новата учебна година. Датата е още по-специална, тъй като училището чества своя 100-годишен юбилей – един век, изпълнен с традиции, знания и постижения. Век на растеж и традиции!

Тържеството

Събитието започна в 9:00 часа с издигане на националния трибагреник на Република България и посрещане на училищното знаме.

Водещите на тържеството – ученици от XII клас, приветстваха всички присъстващи – ученици, учители и гости.

Специални гости на този тържествен ден бяха: г-жа Людмила Цонева – главен юрисконсулт Дирекция „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас, инж. Илко Тодоров – председател на Обществения съвет към ПГМЕЕ, инж. Мариана Бакърджиева – заместник-директор УД в ПГМЕЕ от 2017 до 2020 г.

Вековна традиция и нови възможности

След официалната част водещите прочетоха вдъхновяващи слова, свързани с историята на училището, неговите постижения и предизвикателствата пред новото поколение. ПГМЕЕ не е само училище – то е институция, която през десетилетията е подготвила поколения професионалисти, допринесли за развитието на технологиите и просперитета на страната ни.

Първият учебен ден винаги е изпълнен с вълнение, но за осмокласниците това е и денят, в който те официално започват своето професионално обучение в новото училище  и поемат първата стъпка към своята кариера. За дванайсетокласниците, на които предстои да завършат средното си образование  в гимназията, това е година на важни избори и подготовка за следващите големи стъпки в живота им.

В своето вдъхновяващо слово по време на тържеството, директорът на ПГМЕЕ, инж. Роза Желева, подчерта важността на образованието и усилията, които учениците трябва да положат, за да постигнат успех. Тя ги насърчи да бъдат активни, мотивирани и да използват всички възможности, които училището им предоставя.  

Празничната програма продължи с поздравителни адреси от: г-н Димитър Николов – кмет на Община Бургас, прочетен от г-жа Цонева; проф. д-р Драгомир Пламенов – ректор на Технически университет – Варна; проф. д-р Виолета Кюркчийска – директор на Департамент за информация, квалификация и продължаващо образование – Варна; колектива на ОУ “Христо Ботев” – кв. „Долно Езерово“ – Бургас; колектива на Немската езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас, а изпълнението на танцовия състав “Зорница” бе специален поздрав към присъстващите.  

От името на най-младото попълнение в ПГМЕЕ, ученик от VIII е  пожела на всички ученици да бъдат здрави, мотивирани, дисциплинирани и с гордост да представят името на Механото.

През учебната 2024 – 2025 година, в VIII клас ще се обучават ученици по следните специалности:

VIII а – “Ремонт на летателни апарати”

VIII б – “Мехатроника”

VIII г – “Автотранспортна техника”

VIII д – “Автомобилна мехатроника”

VIII е – “Електрообзавеждане на производството”

VIII з – „Компютърни мрежи“

VIII и – „Микропроцесорна техника“

Вдъхновение за бъдещето  

По традиция представители от XII-ти клас поднесоха на осмокласниците малки подаръци и отправиха своите пожелания към тях да бъдат ученолюбиви, да се доверяват на своите учители, да бъдат добри, да получат достатъчно знания и да запазят мирогледа си светъл. На своите учители те пожелаха да бъдат здрави, да съхранят ентусиазма и стремежа към знание у учениците си, да продължават да бъдат ментори и съветници, които подготвят младите хора не само за изпити, но и за реални житейски предизвикателства.

Началото на успеха

За ПГМЕЕ започва поредната учебна година, изпълнена с радост и гордост.  Нека тя бъде успешна за всички и да постави началото на едно вълнуващо пътуване към бъдещето!

 На добър час! 

Честита нова учебна година!

Scroll to Top