Изяви

elena3Хубавата и талантлива Елена Танчева от 9и клас, която се занимава с пеене,  представи ПГМЕЕ, чрез песен на едно от най-важните събития за фондация Астика – избиране доброволец на годната. Ученичката се справи блестящо и допринесе за доброто настроение на гостите.

elena2


Urok

Никулденско тържество

На 4.12.2013г. в актовата зала на ОУ”Бр>миладинови” се състоя тържество, посветено на Зимните християнски празници. В навечерието на Никулден, празникът на нашия град Бургас, учениците от 8-мите класове представиха богата програма, включваща рецитал, презентации и забавни сценки. Учениците разказаха за нашия роден Бургас и ни запознаха с историята му. Гост на тържеството бе и отец Стилиян от храма в град Черноморец, който честити на всички празника и увлекателно сподели интересни факти окло личността на св.Николай Чудотворец. Един от най-забавните моменти беше, когато учениците изучаващи интензивно немски и английски език, разказаха за коледните традиции в Германия и Англия. Те не само демонстрираха добри знания и умения, но и получиха награди в организираната викторина. Накрая всички заедно запяха една от най-популярните коледни песни Jingle Bells и поздравиха публиката с настъпващите новогодишни празници, като пожелаха винаги да носим в сърцата си вярата в доброто и да даряваме надежда и любов.

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

„Няма власт над онази глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата”.

Христо Ботев 

Народните будители са титаните, които спасяват българщината от вярата на поробителите, намират сили да я изтръгнат от смъртоносната прегръдка на Фенер, не оставят българина да се слиса от европейските вихрушки, не отстъпват от българското нито заради собственото си преуспяване, нито заради благоденствието на децата си. Те пренасят жива нишката на народната памет през всички пропасти из лабиринта на робството. Учениците от ПГМЕЕ – гр.Бургас почетоха паметта на будителите, като поднесоха венец пред паметника на бургаския будител в Морската градина – поп Сава Катрафилов. Присъстваха ученици от 9 и 11 класове, с ръководители г-жа Пепа Воденичарова, г-жа Таня Пантова. Тържеството бе открито от Духов оркестър на ПГМЕЕ – гр.Бургас. Димитър Бангов от 11з клас разказа емоционално за апостолското дело на известни будители. Ивайло Захариев от 11и клас запозна присъстващите с жизнения път на бургаския учител и четник в Ботевата чета – поп Сава Катрафилов. Името на будителя се свързва с най-светлото у човека – честно сърце, честни мисли и дела. Чрез своя подвиг бургаският просветител заслужи народното доверие и признателност. И народът ни записа името УЧИТЕЛ в живата тъкан на сърцето си. Наистина просветата не е меч, но без просвета народът няма нито ръка, която да вдигне меча, ното око, което да насочи пушка. Ученолюбието е сред първите добродетели на нашия народ. То е неръкотворният паметник на народните будители. А те – БУДИТЕЛИТЕ – пред цял народ изнесоха най-хубавия и вълнуващ урок – по БЕЗСМЪРТИЕ!

П.Воденичарова – главен учител

Таня Пантова – главен учител

Денят на Черно море 31.10.2013г. в нашето училище беше отбелязан със следните мероприятия:

1. Посещение в Природонаучния музей и включване в националната кампания посветена на седмицата на делфините.
2. Фотоизложби:
“Морето под дъга” от Николай Сидеров – 10д клас
“Морето през моя фотоапарат” на Диан Димов и Калоян Кехайов – 9з клас
3. Изготвяне на информационни табла :
“Черно море – замърсители и фауна”
“Делфините, морето и общото ни бъдеще”
4. Мултимедийна презентация във фоаето на училището “Черно море и ние”
5. Раздаване на брошури и информационни материали, посветени на живота и бъдещето на делфините в Черно море.

Даниела Русева