Литературен и Технически Куиз

(Иновативен бинарен урок)

На 18.03.2022 г. се проведе литературен и технически куиз с IX и клас и XI г клас в ПГМЕЕ – гр. Бургас, организиран от г-жа П. Воденичарова и инж.Ст. Велкова. Специални гости бяха г-жа Н.Николова – зам.-директор на ПГМЕЕ, инж. Т.Ботева – преподавател в гимназията.

Пет отбора пребориха сили за първото място в оспорвано състезание, а атмосферата бе изпълнена с веселие и много нови знания. Знаете ли: Какъв е Оноре дьо Балзак по професия?

Голяма част от моделите на Volkswagen са кръстени на природни явления. Passat, Golf, Polo и Jetta . На какво са кръстени моделите?

В кой музей се съхранява най-старата известна Библия, написана на гръцки език?

Участниците в Куиза доказаха, че го знаят.

Състезанието бе доста оспорвано. Някои от отборите дойдоха заедно, други се сформираха на място. Всеки отбор си измисли оригинално име, някои от най – закачливите бяха: ”Дизел”, “Бензин”,”Шекспир” и др.

Състезанието започна. В първия кръг най – много точки спечели отбор “Дизел”. Учениците се опитваха да изровят от умовете си факти, които дори не подозираха, че помнят.

В следващия кръг се повиши нивото на трудност,но и това на забавление. Смехът и доброто настроение също се увеличаваха постепенно. За това, разбира се, спомогнаха и приятната обстановка и съдействието на публиката

Трети кръг – Тест за проверка и оценка на четивната грамотност на учениците по формата на PISA.

Трети кръг предизвика силни емоции и желания за победа. Водещият Куизмастър- инж.Ст.Велинов задаваше въпроси на публиката. На финала се стигна до дузпи и то не за първото, а за второто място. В крайното класиране на първо място се класира отбор ”Дизел”. Второ място заслужиха отбор “Бензин”, а трето – отбор “Онегин”.

Наградите, както можете да се досетите, бяха ”Сладки мечти”.

Ето как водещият, Куизмастър, обобщи състезанието: ”Има два варианта:
Разбрали сте, че в ПГМЕЕ много се чете, или сте разбрали, че в Механото има още много да се чете!”.

Организаторите – г-жа П.Воденичарова и инж. Ст.Велкова споделиха рецептата за успех за следващи куизи: ”Много е важно да имате учител в отбора. Трябва да имате един човек, който чете много и помни разни странни неща. Някой, който мисли логично – хубаво е да имате мъж, който има друг поглед. И жена- за интуиция”.

Заместник – директорът на ПГМЕЕ – гр. Бургас -г-жа Н.Николова сподели: ”Усещам и се надявам, че тези куизи ще станат традиция. Прекрасно ще е в екипите да имате човек – енциклопедия, ерудиран и с услужлива памет.

Следващия път елате и вие на този истински празник на книгите и техниката!”.