Две национални учителски награди дойдоха в Бургас

Две от най-престижните учителски награди от Деветия национален конкурс „Учители и директори на годината” , който се провежда от Синдиката на Българските учители, съвместно с просветното министерство дойдоха в Бургас. Получилите награди от този конкурс стават носители и на приза „Неофит Рилски” и участват в приема на президента посветен на 24 май.
Веселина Въжарова, директор на НБУ „Михаил Лъкатник” получи големият приз. Тази година той се връчва на двама души – вторият носител е директорът на софийската математическа гимназия.
За приза се кандидатства въз основа дейността на училището през последните две години. Жури от хабилитирани преподаватели от Софийския университет и от Департамента за квалификация на учители определя победителите.
„Директор на годината не сме имали от много години, а това е огромно признание за Бургаска област”, коментира Таня Новакова, представител на СБУ – Бургас.
Специалната награда в направление „Хуманитарни специалности”, което е едно от деветте направления, оценявани от журито, дойде при преподавателката по български език и литература Пепа Марчева. Тя е учител в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, с директор Роза Желева. Конкуренцията в това направление тази година е най-голяма. За приза са кандидатствали повече от 100 учители.
Зам.-министър Диян Стаматов, който е родом от Карнобат, изрази своето задоволство, че такива престижни награди са спечелени от доказани специалисти от Бургас.